xcounter
#

Фінляндія хоче модернізувати усі наявні 41 M270, хоча спочатку йшлось лише про 22 стройові

2572
M270 збройних сил Фінляндії, фото з відкритих джерел
M270 збройних сил Фінляндії, фото з відкритих джерел

Наскільки це буде масштабний проект, і скільки він коштуватиме

Міністр оборони Фінляндії Антті Хаккянен затвердив контракт на модернізацію усіх наявних реактивних установок M270, що мають також місцеве позначення RSRAKH 06. Якщо до цього планувалось, що під цю програму мають підпасти лише 22 наявні установки, то тепер йдеться про те, що загалом буде модернізовано 41 систему M270, очевидно включно з тими, що стоять на зберіганні та/або використовуються в якості навчальних.

Загальна вартість цієї програми модернізації складатиме 450 мільйонів євро (без урахування податків), хоча початкова вартість, погоджена в дозволі Держдепу США, складала 350 мільйонів доларів. Про це йдеться в публікації польського порталу Defence24.

Читайте також: США вивели зі Середземного моря найновіший авіаносець Gerald Ford після 8 місяців чергування
Колишній голландський M270 в строю збройних сил Фінляндії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що загалом в рамках цієї програми модернізації реактивні системи M270 збройних сил Фінляндії зможуть прослужити аж до 2050-х років, а дальність стрільби з цих установок буде збільшена удвічі.

Якщо детальніше, то передбачається, що під час модернізації фінські M270 отримають нові засоби зв’язку та оновлену систему управління вогнем, а пускові направляючі будуть адаптовані для відстрілу керованих реактивних снарядів GMLRS-ER, котрі мають дальність аж до 150 кілометрів.

Чи буде при цьому відбуватись установка нової кабіни та нового двигуна з потужністю 600 к.с., достеменно не відомо, але можливість цього виключати не варто.

M270 збройних сил Фінляндії, фото з відкритих джерел

Цікаво, що це буде уже друга масштабна програма модернізації фінських M270 за весь час їх служби. Перша відбулась після викупу таких установок у Нідерландів: голландські M270 були адаптовані лише для стрільби некерованими касетними реактивними снарядами M26, Фінляндія адаптувала ці установки для стрільби керованими GMLRS.

Окремо відмітимо, що за даними довідника The Military Balance 2023, в строю збройних сил Фінляндії налічується усього 22 установки M270. З чого випливає, що орієнтовно 19 систем цього типу "Країна Суомі" тримає на зберіганні чи використовує як навчальні, хоча в тому ж довіднику це ніяк не відображено.

M270 збройних сил Фінляндії, фото з відкритих джерел
Читайте також: США роблять цікаві вертольоти AH-6i під APKWS, на які варто звернути увагу