xcounter
#

США роблять цікаві вертольоти AH-6i під APKWS, на які варто звернути увагу

4311
Легкий гелікоптер AH-6i Little Bird, фото - Boeing
Легкий гелікоптер AH-6i Little Bird, фото - Boeing

Які характеристики мають ці машини, і чи може бути їм місце в сучасній війні

Державний департамент США погодив продаж для Таїланду восьми легких ударних гелікоптерів AH-6i виробництва корпорації Boeing, очікувана вартість продажу складає 400 мільйонів доларів. Передбачається, що такі гелікоптери прийдуть на заміну ударним вертольотам AH-1F Cobra в строю Королівських збройних Таїланду.

Одна із особливостей цих гелікоптерів полягає в тому, що з них можна застосовувати керовані реактивні снаряди APKWS із лазерним наведення. Про це йдеться в публікації порталу Janes.

Читайте також: У РФ відзвітували про підготовку 3,5 тисяч операторів FPV-дронів

Від Defense Express наголосимо, що тут мова про доволі цікаву машину із доволі цікавою нішею застосування, на яку варто звернути особливу увагу. Для початку тут варто деталізувати, що AH-6i для США є переважно "експортним товаром", але за деякими даними, такі гелікоптери використовують і американські Сили спеціальних операцій.

Характеристики AH-6i виглядають так:

  • максимальна злітна маса – 1610 кг;
  • екіпаж + десант – 1-2 особи + до 5 осіб;
  • довжина фюзеляжу – 9,94 метри;
  • максимальна швидкість та дальність польоту – до 282 км/год та до 430 кілометрів відповідно;
  • варіанти бойового навантаження – або два блоки LAU-68D/A під сім APKWS, або дві ракети AGM-114 Hellfire, або два FIM-92 Stinger; та два вузли для підвіски стрілецького озброєння.
Легкий гелікоптер AH-6i Little Bird, фото - Boeing

На перший погляд, такі гелікоптери виглядають як машини хіба що для "конфліктів низької інтенсивності" і як такі, що навряд чи підходять для сучасної війни, якою вона є наприклад на полі бою РФ проти України. Але з іншої сторони, навіть в AH-6i з його характеристиками можна знайти "опції", які можуть бути затребуваними зараз. Наприклад – можливість відстрілювати ті самі FIM-92 Stinger для ураження малорозмірних повітряних цілей, як наприклад дрони-камікадзе. Або ж можливість застосовувати ті самі APKWS для точкового ураження ворога.

Звісно, на такому моменті одразу виникає питання про співвідношення "затрати/ефективність". Але з іншої сторони, наведені вище міркування про той же AH-6i слід вважати хіба що спробою накреслити питання до дискусії, які гелікоптери можуть використовуватись для сучасного поля бою.

Якщо виходити із того, що той же AH-64 Apache, який вважається еталонним зразком ударного гелікоптера, став малодоступним навіть для таких покупців, які готові заплатити значні суми за поставку, наприклад Польща.

Легкий гелікоптер AH-6i Little Bird, фото - Boeing
Читайте також: Скільки ракет KN-23 може мати Північна Корея, і як виглядає їх виробництво