xcounter
#

Схоже, "вільних" Apache немає й навіть щоб дати вертольоти в лізинг Польщі

3484
Фото — U.S. DOD
Фото — U.S. DOD

Принаймні це може бути однією з причин, чому ж досі не була підписана угода, тоді як продаж було погоджено понад чотири місяці тому

Ще у серпні минулого року Держдеп США погодив масштабний продаж Польщі одразу 96 новітніх гелікоптерів AH-64E Apache Guardian включно з широким переліком озброєння та різного супутнього обладнання аж на 12 млрд доларів — тоді ж міністр оборони Польщі Маріуш Блащак підтвердив, що у рамках домовленості з його колегою Ллойдом Остіном США у лізинг виділить полякам низку гелікоптерів у версії AH-64D до того часу, поки США будуть готувати для Польщі законтрактовані гелікоптери.

Але станом на сьогодні Польща поки що не отримала проєкт контракту на лізинг цих гелікоптерів. "Внесення проєкту залежить від завершення всіх процедур з американської сторони", — цитує пресслужбу оперативного центру міністра національної оборони польське видання Defence24.pl, розглядаючи декілька причин, а чому ж і досі не готовий проєкт договору.

Читайте також: У Польщі за закупівлями Javelin закликають не забути про Pirat, який зробили з Україною і не робити стратегічну помилку

Маріуш Блащак у листопаді 2023 року повідомив про перші навчальні польоти польських пілотів 1-ї бригади армійської авіації

Перший варіант полягає в тому, що таким чином США можуть тиснути на Польщу, щоб вона спершу прийняла остаточне рішення про закупівлю "всіх або частини з 96" машин, і вже після цього буде підписана угода на лізинг вживаних Apache AH-64D.

вертоліт AH-64D Apache Longbow
AH-64D Apache Longbow, фото — U.S. Army", Tech. Sgt. Andy Dunaway

Другий і насправді цілком більш ймовірний варіант — США банально має недостатньо гелікоптерів Apache, щоб ось так просто взяти і без зайвих роздумів виділити певну кількість машин для Польщі. Пояснюється це як тим, що США мають не так вже й багато цих гелікоптерів, щоб наповнити власні організаційні структури. І також, що лише частину нових Apache Guardian будують з нуля, тоді як інші гелікоптери є по суті реконструйованими AH-64D

.

Фактично, така ж сама теза про банальну нестачу гелікоптерів звучала й у випадку з Ізраїлем, який подав запит на постачання вживаних Apache, ймовірно також у версії AH-64D Longbow, але водночас американці налаштовані відмовити Ізраїлю у цьому питанні.

Apache
Фото — U.S. DoD

Показовим є й ті черги, які мають вичекати покупці Apache, щоб зрештою отримати замовлені машини. Наприклад, Boeing лише в листопаді 2023 року відзвітувалося про старт виробництва цих гелікоптерів для Марокко, контракт на які був підписаний ще у червні 2020 року. Постачання мають стартувати вже у цьому році, а коли країна отримає всі замовлені 24 AH-64E Apache Guardian залишається невідомим.

Випадок із гелікоптерами в лізинг для Польщі насправді вкотре демонструє, що до питання про ймовірну передачу Україні цих машин треба підходити зі здоровим скептицизмом, і що навіть наявність на озброєнні американського війська понад 700 гелікоптерів Apache не гарантує наявність "вільних" машин, які можна було б просто взяти і передати.

Читайте також: Що Польща запропонувала африканцям, щоб ті перегнали свої Мі-17 на ремонт