xcounter
#

У Польщі за закупівлями Javelin закликають не забути про Pirat, який зробили з Україною і не робити стратегічну помилку

46746
ПТРК Pirat
ПТРК Pirat

ПТРК Pirat, який створений у співробітництві між Україною та Польщею, є логічною відповіддю на питання дешевого та масового ПТРК, але Варшава ігнорує власні можливості та робить ставку на Javelin

Міноборони Польщі робить доволі вагому помилку з тим, що маючи польсько-український протитанковий комплекс Pirat, віддає перевагу закупівлям таких ПТРК, як Javeline. При цьому часом роблячи це штучним завищенням вимог до ПТРК щодо бронепробиття, відсіюючи тим сами власні можливості.

На цьому профільне польське видання Defence24, аргументує помилковість рішень вкрай простою причиною, яка лежить за межами підтримки національного виробника. Справа в тому, що реальний досвід бойових дій в Україні демонструє обов'язкову потребу у високому насиченні протитанковими засобами. Й за ТТХ має стояти й відповідна кількість засобів.

Читайте також: Ціна за один 155-мм снаряд перевалила за 4 тис євро, Німеччина замовляє їх для України у французької компанії

Але поточний склад протитанкової оборони складається у польський збройних силах наступним чином, на дальності до 5,5 км працює Spike-LR, на дальності до 2,5 км Javelin, а на дальності у декілька сотень метрів - гранатомети.

Spike
ПТРК Spike у ЗС Польщі

При цьому зі Spike-LR виникли проблеми з обмеженими можливостями виробництва на польському Mesko (через обмежені постачання комплектуючих). Й все зводиться лише до Javelin та гранатометів, які у якості якого розглядаються норвезькі M72 EC Mark 1.

Й у цій системі не вистачає саме ПТРК Pirat, який був створений у межах співпраці між українським ДержККБ "Луч" та польським Mesko. По суті в основі Pirat певною мірою лежить ракета від ПТРК "Корсар", в якій замінено систему наведення з "лазерної тропи" на напівактивне лазерне наведення. Водночас дальність ураження цілей залишилась аналогічною - 2,5 км та пробиття до 550 мм за динамічним захистом.

ПТРК Pirat
Ракета ПТРК Pirat

Видання наводить приклад Франції, яка вирішила прагматично відійти від схожої концепції у вигляді одного ПТРК Akeron MP та гранатометів, шляхом закупівлі масових недорогих протитанкових ракет. Й попри бажання спочатку законтрактувати 10 тисяч дорогих Akeron MP, які виробляються у малому темпі, план був скорочений до 1 тисячі, а вільні кошти спрямують на щось масовіше та дешевше. При цьому причиною такого рішення штабу французькихсухопутних військ став аналіз поля бою в Україні.

Тобто у Франції роблять свою протитанкову оборону піхотних підрозділів трирівневою - потужний далекобійний дорогий ПТРК, дешевий засіб ближньої дії та гранатомети. А те, що побачили на полі бою в Україні французи - це величезна кількість російської бронетехніки, для нищення якої необхідно мати не менш величезну кількість засобів для її знищення.

При цьому можливо не концентруватися на надвисоких можливостях самих протитанкових ракет, як у Akeron MP з пробиттям в 1000 мм поза динамічним захистом та режимом NLOS. Бо цей показник значно переважає можливості російських танків, не говорячи про БМП та БТР, які становлять валову кількість бронеоб'єктів на полі бою.

Але попри все, як дорікають у виданні, потреба у дешевому масовому ПТРК у польському оборонному відомстві ігнорується й жодних планів з фіналізації програми розробки, яка коштувала лише близько 3,8 млн доларів, не говорячи про закупівлю, у Варшави нема. А перевага надається локалізації виробництва Javelin, яке все одно буде відбуватися на протяжностях Mesko.

Javelin
ПТРК Javelin у Польщі

Окрім того, видання дорікає, що всі польські розробки озброєння з напівактивним лазерним наведенням не розвиваються, а окрім Pirat не розвивається розробка високоточного артилерійського снаряда APR-155 та 120-мм міни з лазерним наведенням APR-120 для самохідного Rak. Але мова не йде про недовіру до напівактивного лазерного наведення загалом, бо у США закуповуються ракети Hellfire та авіабомби GBU-12 Paveway II.

Тобто причина відмови від ПТРК Pirat попри наявний зразок та можливість масового виробництва, об'єктивну потребу у недорогому протитанковому засобі, можливість його самостійного виробництва, невідома.

Водночас з боку Defense Express ще можемо додати, що попри необхідність значного посилення піхотних підрозділів ПТРК та гранатометами, повз увагу не лише польських військових, а всіх оборонних відомств НАТО проходять FPV-дрони, які взагалі є наймасовішим та найдешевшим засобом проти бронетехніки, які працюють у режимі NLOS.

Читайте також: Путін проговорився про розмір втрат РФ у понад півмільйона росіян у війні проти України