xcounter
#

Ціна за один 155-мм снаряд перевалила за 4 тис євро, Німеччина замовляє їх для України у французької компанії

11205
Фото — Rheinmetall
Фото — Rheinmetall

Крім того, у світі очікується дефіцит пороху, що також зрештою вплине на ціну боєприпасів

Офіційний сайт Міністерства оборони Німеччини повідомляє, що у рамках оборонної підтримки України бюджетний комітет Бундестагу підтримав нову рамкову угоду про виробництво 155-мм артилерійських снарядів — йдеться усього про виробництво і постачання до 350 000 боєприпасів, і відзначається, що в цьому проєкті можуть брати участь й інші країни.

Як відзначають у пресслужбі оборонного відомства країни, ця рамкова угода є частиною боєприпасної угоди ЄС з пришвидшення поставок боєприпасів Україні, а також йдеться і про довгострокову перспективу збільшення виробництва артилерійських боєприпасів в Європі з метою поповнення запасів артилерійських снарядів.

Читайте також: У російських гаубиць почало частіше розривати стволи: чи винні лише снаряди з КНДР

Якщо говорити конкретно про Україну, то у межах рамкової угоди, про яку йдеться вище, Німеччина замовила для наших Збройних Сил 68 тисяч уламково-фугасних боєприпасів у французької оборонної компанії. Сума угоди становить 278 млн євро.

Тобто — ціна одного 155-мм артилерійського боєприпасу згідно з цього контракту сягає вже близько 4088 євро. Це, звичайно, вдвічі менше за суму у 8000 євро, яку раніше озвучували у НАТО, але водночас на майже 800 євро дорожче, якщо, наприклад, порівнювати з контрактом на постачання боєприпасів Україні, який Німеччина уклала з Rheinmetall у жовтні цього року, і за яким ціна одного 155-мм снаряда становила орієнтовно 3300 євро.

Окремо варто акцентувати й на тому, що раніше контракти для України Німеччина традиційно віддавала Rheinmetall — до іншої компанії країна ймовірно звернулася через високу завантаженість замовленнями німецького концерну. Наприклад, на початку грудня Rheinmetall (а точніше Rheinmetall Expal Munitions) отримала черговий контракт на постачання 40 тисяч боєприпасів України із термінами виконання вже у 2025 році.

Читайте також: У США ставлять потребу у дронах та системах протидії цій загрозі на рівень зі 155-мм снарядами