xcounter
#

У російських гаубиць почало частіше розривати стволи: чи винні лише снаряди з КНДР

6660
Розірвана Д-30 армії РФ
Розірвана Д-30 армії РФ

Попри систематичний брак у боєприпасах з КНДР проблеми у РФ з артилерію значно глибше ніж просто дефектні снаряди

Ворог все частіше починає бідкатись на розриви стволів у власній артилерії й у мережі з'явилась чергова порція фото з розірваною російською гаубицею Д-30.

Встановити точний час та місце зйомки - неможливо. Водночас зазначається, що причиною розриву могли стати боєприпаси, які РФ почала в авральному режимі отримувати від КНДР.

Читайте також: Реальні терміни виробництва Gripen включно з передачею технологій або наскільки все дійсно довго

До цього вже з'явилась інформація, що ці боєприпаси демонструють аномальний розліт й з'явились навіть фото розбірки доволі малої вибірки зарядів до них, які демонструють масовий брак. Бо лише у п'яти відібраних зарядах з однаковим маркуванням виявився різний порох, різна його вага, порушення герметизації та відсутність розміднювача.

Водночас причинами розриву снаряда у каналі ствола, а саме це й зафіксовано на нових фото з двома російськими Д-30, у методичній літературі відносно самого боєприпаса зазначаються: недостатня міцність стінок або дна корпусу снаряда, недостатня обтурація порохових газів у донній частині снаряда, незадовільна якість вибухової речовини у снаряді, дефекти металу, брак детонатора.

Й напроти кожного з цих пунктів відносно снарядів з КНДР цілком можливо поставити "плюсик". Але до цього також треба додати знос ствола.

Водночас перші випадки появи масової інформації щодо розривів стволів у армії РФ з'явились ще з весни 2023 року, тобто у час, коли про снаряди з КНДР мова не йшла. Й причиною цього називався високий знос стволів, що призводить до появи дефектів у каналі ствола, які також є причиною розриву снаряда у стволі.

Особливо коли мова йде про те, що ворог знімає з консервації старі радянські артсистеми, які десятиріччями стояли під відкритим небом та вочевидь мали вже кінцевий ресурс. Але останнім часом різноманітних фото з розірваними російськими артсистемами дійсно побільшало.

Розірваний ствол САУ 2С3 РФ
Розірваний ствол САУ 2С3 РФ

Але скоріше снаряди з КНДР стали лише елементом систематичної глобальної проблеми, яка збільшує шанси самоліквідації російської артилерії. При цьому виходу з цієї ситуації у ворога немає, бо чим більший знос ствола, тим менше точність, що означає необхідність зробити більшу кількість пострілів, тобто призводить до ще більшого зносу. А на це накладається ще й додатковий розліт снарядів з КНДР й коло проблем замикається ще раз.

Тобто, попри віру ворога у те, що у всьому винні снаряди з Північної Кореї, насправді проблема значно більша та комплексна. А її вирішення знаходиться поза межами можливостей РФ виробляти необхідну кількість нових артилерійських систем з нуля.

Читайте також: РФ показала катер-камікадзе "Одуванчик" під 600 кг тротилу на 200 км