xcounter
#

Реальні терміни виробництва Gripen включно з передачею технологій або наскільки все дійсно довго

17796
Всі фото — Saab
Всі фото — Saab

Приклад із Бразилією, яка закупила Gripen, якраз є черговою яскравою ілюстрацією, як довго сьогодні можна чекати на нове озброєння, а тим паче на винищувачі

Шведська компанія Saab на своїй офіційній сторінці в соцмережі Х (раніше Twitter) повідомила, що ще один винищувач Gripen E (F-39E) з бортовим номером "4107" вже прибув до Бразилії і "незабаром полетить до своєї нової домівки на авіабазі Анаполіс.

В контексті того, що літаки Gripen розглядається як один з майбутніх винищувачів, що посилить Повітряні Сили ЗСУ, то на прикладі співпраці Швеції та Бразилії — привід вкотре нагадати, чому з виробництвом літаків не все так просто і наскільки довгим може бути шлях від укладання контракту і до крупновузлової збірки тощо.

Читайте також: Навіщо до F-16 ще й перемовини щодо F/A-18 та Gripen: штучний "зоопарк" чи єдиний варіант

Нагадаємо, що ще у 2013 році Saab стала переможцем у тендері на постачання літаків Бразилії, а 27 жовтня 2014 року — підписано угоду між Saab і бразильським урядом, яка серед усього передбачає передачу технологій з виробництва Gripen бразильським компаніям.

У 2016 році на заводі компанії Embraer, була створена мережа проєктування і розробки літаків Gripen Design and Development Network (GDDN) як "центр технологічного розвитку Gripen. Наприкінці наступного року там працювало 110 осіб, з них 90 — бразильці, і 20 відповідно шведи.

Saab Gripen Бразилія
Наступний крок — відкриття заводу з виробництва авіаційних конструкцій, виробництво на якому почалося у червні 2022 року, зокрема передньої (одно- та двомісної версії) та задньої частини фюзеляжу, хвостове оперення тощо.

А вже у лютому цього року Saab доставила морем в Бразилію перший машинокомплект для крупновузлового складання літака Gripen на потужностях Embraer, який мають скласти до квітня наступного року. Водночас у Saab раніше акцентували, що 36 законтрактованих літаків мають бути поставлені Бразилії "між 2019 і 2024 роками", і, судячи з усього, зрештою строки змістяться вправо.

Saab Gripen Бразилія

І тому коли ми говоримо про ймовірну локалізацію виробництва Gripen в Україні (хай би яким нереальним не видавався б цей сценарій), то передусім варто розуміти, що це питання багатьох років навіть з урахуванням, що всі можливі строки будуть стиснені до мінімуму).

Читайте також: Швеція в листопаді обіцяла рішення по Gripen для ЗСУ, але дещо важливе пішло не так