xcounter
#

Путін проговорився про розмір втрат РФ у понад півмільйона росіян у війні проти України

5331
Путін проговорився про розмір втрат РФ у понад півмільйона росіян у війні проти України

При цьому показник у від 500 тисяч втрат у живій силі РФ це дійсно лише мінімальна цифра

Під час свого виступу на прес-конференції ватажок РФ Путін оголосив кількість мобілізованих, так званих "добровольців", а також загальну кількість осіб, яка наразі бере участь у бойових діях. При цьому ці цифри означають, що реальні втрати ворога складають від півмільйона, а не 300 тисяч, як написали деякі ЗМІ.

Причиною такої різниці є те, що також треба рахувати кількість ворожих сил на момент вторгнення та до початку часткової мобілізації у РФ восени 2022 року. Нижче наводимо калькуляцію від Defense Express.

Читайте також: У російських гаубиць почало частіше розривати стволи: чи винні лише снаряди з КНДР

Зокрема за частковою мобілізацією було призвано 300 тисяч росіян, з них, як заявив Путін, продовжують воювати 244 тисячі. Тобто всі втрати, бо наказів щодо демобілізації немає, 56 тисяч серед призваних за так званою частковою мобілізацією.

армія рф

За словами російського ватажка, з них 41 тисяча "повернулась додому". Чи вважати "поверненням додому" видачу тіла родичам - залишимо за дужками, як і долю 15 тисяч зниклих навіть у цій калькуляції.

Ще протягом 2023 року у РФ було набрано контрактників, відповідно до розкритих цифр, 486 тисяч осіб. Таким чином чмобіків та контрактників у РФ загалом рекрутовано 786 тисячі. Водночас заявлена загальна кількість окупантів "у зоні проведення бойових дій проти України" оголошено у розмірі 617 тисяч. Таким чином калькуляція вже не сходиться на 169 тисяч лише у цих двох категоріях.

Але окрім часткової мобілізації та контрактників необхідно додати категорію тих, які РФ залучила до вторгнення у період з лютого по вересень 2022 року. Відповідно до заяви заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громова у червні 2022 року кількість ворожого угрупування була оцінена у 330 тисяч осіб. До цієї цифри необхідно додати втрати, які армія РФ отримала на початку вторгнення, тобто у період з лютого до червня 2022 року. За зведенням Генштабу - близько 30 тисяч окупантів на той час було вже відправлено у категорію знищено.

Тобто мова йде про показник від 360 тисяч військовослужбовців до початку часткової мобілізації, 300 тисяч чмобіків та 486 тисячі контрактників. Загалом 1,128 млн осіб, з яких продовжують воювати лише 617 тисяч. Й таким чином "не продовжують" воювати орієнтовно 511 тисячі окупантів. Тобто понад півмільйона рашистів лише за офіційними оголошеними у Кремлі цифрами - це втрати РФ у живій силі, загиблими та комісованими за пораненнями.

армія рф

Але під питанням залишається додавання до цієї цифри втрат показників з "ЧВК "Вагнер", серед яких лише загиблими, за заявою вже ліквідованого (офіційно) Пригожина від 20 тисяч. Під питанням також урахування втрат серед мобілізованих на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, де повідомлялось про призов валової частини від загального чоловічого населення весною та літом 2022 року.

І це з урахуванням того, що з 330 тисяч ворожої сили РФ у червні 2022 року зі 330 тисяч, як було оголошено Олексієм Громовим на згаданому брифінгу, лише 220 тисяч - це армія РФ, тобто на той час ще 110 тисяч було з так званої "ЛДНР".

Також під питанням включення у цю калькуляцію невизначеної кількості росіян, які формально продовжують рахуватися у складі підрозділів, але тіла яких продовжують лежати не лише у "сірій зоні", а й прямо на позиціях окупантів, чому є величезна кількість підтверджень у вигляді відео. При цьому ця категорія точно не йде "наверх", бо за документами ці двохсоті продовжують вправно нести службу у рядах армії РФ та отримувати все відповідне довольство, що йде у кишеню російських командирів.

Й це також цілком пояснює, що у Головному управлінні розвідки Міноборони чисельність окупаційного угруповання РФ оцінено на рівні 463 тисяч осіб, а не 617 тисяч. Таким чином позначку від півмільйона втрат ворожої живої сили цілком можливо вважати мінімальною.

Читайте також: Два вертольоти за знижку на F-16: Україна таки може отримати машини від країни з Південної Америки