xcounter
#

Два вертольоти за знижку на F-16: Україна таки може отримати машини від країни з Південної Америки

25177
Фото — Fuerza Aérea Argentina
Фото — Fuerza Aérea Argentina

Різні країни відмовляються від озброєння, які вони раніше закуповували у рашистів, бо не можуть його обслуговувати, й іноді ця техніка може опинитися в Україні

Ще у серпні цього року оборонне відомство Аргентини визнало, що вже не може дати ради своїм двом гелікоптерам Мі-171Е, які у 2010 році за декілька десятків мільйонів доларів вони закупили у РФ — ці машини стоять без діла, бо аргентинці відмовилися від планів технічного обслуговування через неможливість відправити ці гелікоптери у РФ або ж навіть проплатити послуги через накладені на Росію санкції.

Вже тоді можна було припустити, що за умови, коли Аргентина отримає від США знижку на те чи інше озброєння та військову техніку, ці два Мі-171Е можуть цілком опинитися в Україні.

Читайте також: Аргентина списує Super Etendart, які "відзначились" у Фолклендській війні 1982 року

Цей сценарій став більш реальним, коли президентом в Аргентині став Хав'єр Мілей — як повідомляє видання Pucará Defensa, якщо попередній аргентинський уряд відхилив пропозицію США передати ці машини Україні, то зараз "ведуться перемовини" щодо цього питання, і що ймовірно процес передачі має стартувати вже найближчими днями.

Водночас вартість цих двох Мі-171Е для Аргентини конвертують в один з перших платежів за багатофункціональні винищувачі F-16 Fighting Falcon — у вересні Аргентина окреслила плани з посилення своїх повітряних сил і хоче бодай частково замінити свої штурмовики A-4 Skyhawk.

Ми-171Е
Аргентинський Ми-171Е, фото — Fuerza Aérea Argentina

Причому раніше ми розглядали сценарій, коли Україна через Аргентину та Китай може отримати менше F-16 — бо США будуть продавати Аргентині вживані літаки, і за цю угоду американці змагаються дуже завзято, бо їхнім конкурентом є китайський Chengdu JF-17.

Повертаючись до аргентинських Мі-171Е, то вони з 2011 року використовувалися для підтримки операцій в Антарктиці. Оснащені додатковими паливними баками, краном, мають метеорологічний радар тощо.

Читайте також: Колись Аргентина виробляла танки TAM на базі Marder, а тепер хоче бодай модернізувати ці машини