xcounter
#

Аргентина списує Super Etendart, які "відзначились" у Фолклендській війні 1982 року

6535
Аргентинський Super Etendard, архівне зображення з відкритих джерел
Аргентинський Super Etendard, архівне зображення з відкритих джерел

Або коротко про те, як виглядає по-справжньому ефективне збройне ембарго

Французький портал Opex360 пише, що міністерство оборони Аргентини прийняло рішення нарешті списати формально наявні в строю авіації ВМС палубні літаки Super Etendart. До цього моменту аргентинці мали загалом 16 літаків цього типу, зокрема придбані в 2018 році у Франції 5 літаків модифікації Super Étendard SEM, але жоден з них на даний момент не може піднятись у повітря. Тому аргентинське Міноборони й було вимушене ухвалити таке рішення, і так заодно залишити свій флот без авіації.

Особливо специфічно тут виглядає ситуація із колишніми "французькими" Super Etendard SEM, які не вдалось підняти у повітря лише тому, що до них аргентинці не змогли придбати піропатрони на катапультовані крісла Martin Baker Mk 4A.

Читайте також: Румунія має радянську "Варшавянку", що більше 25 років не виходить в море, але списувати не планує
Палубний літак Super Etendard SEM в строю авіації ВМС Франції, архівне зображення з відкритих джерел

А це зробити не вдалось, в свою чергу, через те, що Велика Британія дуже щільно стежить за дотриманням негласного збройного ембарго проти Аргентини, фактично введеного після Фолклендської війни 1982 року.

У війні за Фолкленди проти британців аргентинські Super Etendard за допомогою протикорабельних ракет AM39 Exocet потопили два знакові кораблі для Королівських ВМС – есмінець HMS Sheffield та контейнеровоз-допоміжний авіаносець Atlantic Conveyor. Тому тут цілком закономірно, що британці вирішили помститись зокрема і в тому, щоб не дати аргентинцям підтримувати боєздатність їх ударних Super Etendard.

Аргентинський Super Etendard з протикорабельною ракетою AM39 Exocet, архівне зображення з відкритих джерел

До 1997 року ці літаки формально входили до складу авіагрупи авіаносця ARA Veinticinco de Mayo, після списання цього корабля Super Etendard почали базуватись на наземних летовищах. Через деякий час ці літаки стали небоєздатні, через нестачу комплектуючих та перешкоди від британців в рамках збройного ембарго. Тому доволі швидко 11 палубних Super Etendard ВМС Аргентини перетворились на металобрухт.

Коли в 2018 році Франція та Аргентина домовились про поставку п’яти Super Etendard SEM всього за 14 мільйонів євро, то це виглядало як взаємовигідна угода.

Аргентинський авіаносець RA Veinticinco de Mayo, архівне зображення з відкритих джерел

Французи позбавлялись від "надлишкових" літаків, аргентинці отримали штурмовики із можливістю застосування керованих авіабомб та каналами захищеного зв’язку, що дозволяло би виконувати безпосередню підтримку військ.

Але через те що на цих літаках не вдалось полагодити катапультовані крісла, аргентинці так і не ризикнули літати на колишніх французьких Super Etendard SEM. Тому ці літаки перетворились на "металобрухт", та буквально йдуть "на звалище історії". А через ефективно працююче уже 40 років британське збройне ембарго Аргентина залишається взагалі без боєздатної ударної авіації.

Аргентинські військові "прощаються" зі своїми Super Etendard, травень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Як французи переучували німців з МіГ-29 на Mirage 2000, і що з цього вийшло