xcounter
#

Як французи переучували німців з МіГ-29 на Mirage 2000, і що з цього вийшло

10668
МіГ-29 охороняють українське небо, квітень 2023 року, фото – прес-служба 40-ої бригади тактичної авіації ЗСУ
МіГ-29 охороняють українське небо, квітень 2023 року, фото – прес-служба 40-ої бригади тактичної авіації ЗСУ

Ця історія може як мінімум пояснити логіку Франції у рішеннях по західним винищувачам для України

Президент Франції Еммануель Макрон в своєму інтерв’ю 15 травня заявив, що Париж "відкритий до підготовки пілотів" для ЗСУ. Такі слова Макрона накладаються на тло заяв від інших європейських країн, готових бути учасниками "авіаційної коаліції" для України. Але виникає питання, як Франція може навчати наших льотчиків, бо в строю французьких ВПС нема F-16, і тут виникає питання не тільки з матчастиною, але і з логікою процесу також.

Можливо, у цій історії французи можуть виходити із того, що колись в них уже був досвід переучування пілотів з МіГ-29 на західного зразка літаки. І тут нам в нагоді може бути одна із публікацій французького порталу Air&Space від березня 2023 року.

Читайте також: Далекобійних ракет, щоб нищити рашистів, буде більше, і це потужне підсилення від Франції
Французькі Mirage 2000, фото - Armée de l'Air et de l'Espace

Автори цієї публікації розповідали, що на початку 2000-х років французькі ВПС провели 3-місячний курс підготовки пілотів люфтваффе Німеччини, що до того літали на радянських винищувачах МіГ-29. Цей курс підготовки складався з двох частин.

Перша – "теоретична", тривала 1 місяць та відбувалась на базі EETIS (Групи технічного навчання та спеціалізованої підготовки) в складі французьких ВПС, і під час цієї частини німецькі пілоти опановували теоретичні знання про будову Mirage 2000. Друга частина – "практична", тривала 2 місяці, полягала у проведенні польотів за різними програмами, і настільки стислого строку вистачило для перепідготовки льотчиків з МіГ-29 на Mirage 2000, щоб виконувати роль веденого.

Навіть якщо підготовлений в настільки стислий строк пілот не зможе виконувати роль "командира патруля", цього за оцінками французів цілком було б достатньо для виконання задач ППО в прифронтовій зоні.

Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

Автори французького Air&Space в своїх оцінках виходять із того, що хоч F-16 є значно складніший для освоєння літак, аніж Mirage 2000, для підготовки на нього наших пілотів знадобиться значно менший строк, аніж заявлені раніше 2-3 роки. Хоча у цій справі не мало залежатиме від того, який саме формат застосування західних винищувачів відпрацьовуватимуть ЗСУ, і чи літатимуть наприклад ті ж самі F-16 в змішаних формаціях разом із літаками радянського зразка.

Французи також виходять із того, що заявлений період навчання в 2-3 роки на західних винищувачах передбачає підготовку до усіх можливих родів місій, навіть дозаправки у повітрі. Частину із них при підготовці українських пілотів можна буде "опустити", зважаючи на специфіку викликів війни у повітрі, з якими зараз стикнулись ЗСУ.

Винищувачі Mirage 2000C французьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Навіть якщо все вищевикладене – лише оцінки одного із профільних французьких видань, не варто виключати, що як мінімум частково це все може бути покладене в логіку Франції, яка вустами Макрона зголосилась готувати льотчиків ЗСУ для роботи на західних винищувачах.

Читайте також: Чим крутий SAMP-T, який разом з Patriot буде збивати "Кинжали" та інші ракети рашистів