xcounter
#

Чим крутий SAMP-T, який разом з Patriot буде збивати "Кинжали" та інші ракети рашистів

16199
Фото: MBDA
Фото: MBDA

Ще один ЗРК, здатний збивати балістичні ракети, допоможе краще захиститися від російських ракет

Україна отримала на озброєння новий зенітний ракетний комплекс SAMP-T, передачу якого раніше анонсували Франція та Італія – таку інформацію повідомляє видання La Stampa.

Італійсько-французький зенітний ракетний комплекс SAMP-T, як і американський Patriot, надзвичайно важливі для України, бо вміють збивати балістичні ракети рашистів – зокрема Patriot вже яскраво продемонстрував свої можливості, перехопивши вже сім "аналоговнєт" російських ракет Х-47 "Кинжал", які раніше наша протиракетна оборона збивати, на жаль, не мала можливості.

Читайте також: Далекобійних ракет, щоб нищити рашистів, буде більше, і це потужне підсилення від Франції
Ілюстрація принципу роботи кінетичних перехоплювачів

Так, обидва комплекси – і Patriot, і SAMP-T, працюють за однаковим принципом перехоплення Hit-to-Kill, коли протиракета на великих зустрічних швидкостях врізається у балістичну ракету та гарантовано збиває її, на відміну від інших зенітних ракет, які своїми уламками не можуть завдати достатньої шкоди бойовій частині ракети.

Щодо тактико-технічних характеристик комплексу SAMP-T, то вони наступні: літаки цей ЗРК може знищувати на відстані 100+ км, водночас балістичні ракети – до 30-35 км на висоті до 20 км ракетою Aster 30.

Радіолокаційна станція цього ЗРК під назвою Thomson-CSF ARABEL має наступні ТТХ: дальність виявлення цілей – 80-100 км, одночасно може виявляти до 130 цілей.

Всі вісім ракет, розташовані в одній пусковій SAMP-T, можуть бути випущені за 10 секунд. А одна батарея цього ЗРК може одночасно перехоплювати до 16 цілей, причому пускові установки комплексу можуть перебувати на віддаленні до 10 км від так званої кабіни бойово управління.

До речі, у виданні La Stampa відзначають, що оперувати системою будуть 20 українських фахівців – з одного боку, цифра доволі невелика, але тут варто згадати про цифровізацію комплексу, завдяки чому на один Fire Unit з 4 ПУ потрібно лише 14 фахівців. І це власне дещо спрощує експлуатацію цього ЗРК.

Читайте також: Італія сподівалась обійтись модернізацією ОБТ Ariete, але тепер проситиме танки в німців