xcounter
#

Скільки ракет KN-23 може мати Північна Корея, і як виглядає їх виробництво

15516
Північнокорейські балістичні ракети KN-23, що мають схожість з російським ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел
Північнокорейські балістичні ракети KN-23, що мають схожість з російським ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

Чи є якісь додаткові дані по цим ракетам, якими росіяни могли почати бити по нашим містам

В одній із публікацій Defense Express уже наводило дані про те, що РФ могла використати балістичні ракети KN-23 (оскільки досі є не виключеними й інші варіанти) під час ударів по Україні 29 грудня та 2 січня. У всякому випадку, на це може вказувати аналіз уламків однієї із ракет, знайденої на місці удару в Харкові 2 січня цього року. Крім того, можемо опиратись і на заяву від Білого Дому про те, що рашисти випустили північнокорейську балістичну ракету в напрямку Запоріжжя 29 грудня минулого року, але ця ракета просто упала в полі.

Тут було би логічно поставити питання про те, а скільки KN-23 може мати Північна Корея, і які можливі обсяги виробництва цих ракет можуть бути. І нюанс буде в тому, що об’єктивну відповідь на обидва питання у відкритих джерелах знайти навряд чи можливо.

Читайте також: Чи може РФ використати по Україні гіперзвуковий "Циркон": останню незастосовану ракету, й справа не у кораблях

Для початку можна зафіксувати, що даних у відкритому доступі по кількісному складу ракетного арсеналу КНДР нема, є хіба що зведені дані по переліку наявних типів балістичних ракет. Відповідно, зараз нема можливості сказати, що умовно "Північна Корея має ікс ракет KN-23, із них кількість ігрек може бути передана Росії". Бо нема об’єктивних цифр, які б дозволили від чогось відштовхуватись.

Більш того – навряд чи є навіть якихось дотичних даних, які б дозволили бодай приблизний діапазон цифр по можливій наявності KN-23 у Північній Кореї. Наприклад, на початку листопада 2022 року було повідомлення про те, що лише за один тиждень КНДР змогла провести аж 80 пусків балістичних ракет, що на думку західних ЗМІ, свідчило про ефективність обходу санкцій північнокорейським режимом. Але ж якщо деталізувати, то там в якості відстріляних згадувались або ж Scud та його похідні, або ж KN-25. На ті самі KN-23 прямої вказівки там не було.

Ким Чен Ин під час візиту на виробництво ракет KN-23, січень 2024 року, пропагандистське фото з відкритих джерел

У наших соцмережах уже циркулюють пропагандистські фотографії з Північної Кореї, які демонструють візит Ким Чен Ина на потужності по виробництву ракет KN-23. На тих фото можна побачити одночасно мінімум від десятка "заготовок" під корпус ракет. Але ж водночас, і нема підстав вважати, що такі фото можуть відображати об’єктивну реальність, вони можуть бути скоріше пропагандистським перебільшенням.

Тому що, наприклад, тут можна далі навести дані однієї з публікацій Reuters в листопаді 2022 року, де є посилання на слова одного із радників уряду США пр те, що найактивніше для своєї ракетної індустрії Північна Корея імпортує важкі тягачі; сталь, алюмінії та спеціальні матеріали із вмістом титану для корпусів ракет; вуглецеве волокно; тверде ракетне паливо, включаючи алюмінієвий порошок та перхлорат аммонію.

А щоб отримати перелічені вище ресурси, КНДР начебто використовує свої дипломатичні представництва, "підставні" компанії та осіб "з третіх країн".

Ким Чен Ин під час візиту на виробництво ракет KN-23, січень 2024 року, пропагандистське фото з відкритих джерел
Читайте також: Про що може говорити епізод із втратою B-1B Lancer, і чи був він носієм ядерної зброї