xcounter
#

РФ використала для удару по Україні північнокорейську KN-23, є перші дані аналізу уламків

13754
KN-23
KN-23

Балістичні ракети з КНДР були використані РФ під час масштабних атак 29 грудня 2023 року у напрямку Запоріжжя та 2 січня 2024 року по Харкову

Балістичні ракети, які РФ отримала від КНДР - це, як мінімум, KN-23. Defense Express з власних джерел отримав підтвердження, що аналіз уламків однієї з ракет, яка була застосована по Харкову 2 січня 2023 року, свідчить про саме цю ракету.

Нагадаємо, що тоді офіційно було повідомлено про застування ворогом 12 балістичних ракет без вказання типу. А вчора, 4 січня, у Вашингтоні офіційно заявили про використання РФ ракет з КНДР, але тим також не був вказаний. При цьому це вже другий відмий випадок, бо як повідомили у Білому Домі, під час атаки 29 грудня вже минулого 2023 року, ще одна північнокорейська балістична ракета впала у поле у районі Запоріжжя.

Читайте також: В "Атлон Авіа" наголосили, що довгострокові контракти — важлива складова масштабування виробництва

ракети кндр удар по україні

Аналіз самих уламків ракети ще триває, але попередні висновки демонструють значно менші наслідки вибуху, ніж повинна була завдати KN-23, яка за оцінками має бойову частину вагою 500 кг. З боку Defense Express зазначимо, що якщо по Запоріжжю також була використана KN-23, то тоді виникає питання й щодо точності, бо вона просто впала у полі.

Через абсолютно закритість КНДР все що відомо про KN-23 - це заяви Пхеньяна та дані радіолокаційного контролю з боку Південної Кореї під час випробувань будь-якого ракетного озброєння з КНДР. Зокрема навіть такі параметри, як довжина, діаметр та загальна вага є результатом лише аналізу за наявними фото.

KN-23
KN-23

Але загалом відносно KN-23 можливо навести наступні дані. Максимальна зафіксована дальність пуску цієї твердопаливної ракети становить до 690 км. Така дальність була зафіксована 25 липня 2019 року під час четвертого відомого тестового запуску, які розпочались лише 4 травня того ж року. Водночас ввжається, що дальність у 690 км була досягнута за рахунок меншої бойової частини ніж 500 кг, яка скоріш за все використовується у версії цієї ракети з дальністю у 450 км, яка двічі була продемонстрована 6 червня 2019 року на випробуваннях.

Габарити KN-23 оцінені у 7,5 метра у довжину, 0,95 метра у діаметрі та 3415 кг загальної ваги. Наявність сучасних систем наведення залишається дискусійним. Водночас існує обґрунтована думка, що поява KN-23 пов'язана з отриманням технологій з РФ, бо цілий ряд рішень KN-23 є аналогічними ракеті 9М723 ОТРК "Искандер".

Зокрема співпадає квазібалістична траєкторія польоту з апогеєм до 60 км на дальності у 240 км (випробування 4 травня 2019 року) та у стабільні 50 км на дальності 420, 430 та 690 км (під час інших тестових запусків). Окрім того, вважається, що KN-23, як й 9М723, може маневрувати на маршовій та термінальній ділянці за рахунок рулів у соплі двигуна.

Искандер та KN-23
"Искандер" та KN-23

А ціла серія успішних запусків під час випробувань прямо показує про використання КНДР вже відпрацьованих готових технологій та рішень.

Для запуску ракети використовується пускова на колісному шасі 8х8, якщо у першій продемонстрованій версії, як й пускова "Искандер", вона несла дві ракети, то потім кількість була скорочено до однієї. Вважається, що це шасі має багато спільного з білоруським МЗКТ-7930, чи взагалі вироблено у Мінську. Також існує й залізнична версія пускової KN-23.

Даних щодо кількості цих ракет, темпів їх виробництва - немає через закритість КНДР. Водночас мала точність та можливо низька недійсність KN-23, скоріш за все, призведе до її використання РФ виключно з метою ударів по містах. Щодо перехоплення цієї ракети, то це можливо ЗРК з можливістю протиракетної оборони, такими як, Patriot PAC 3 та SAMP/T.

Читайте також: КНДР пішла на ескалацію з Південною Корею: обстріл у бік острова Йонпхьондо