xcounter
#

В "Атлон Авіа" наголосили, що довгострокові контракти — важлива складова масштабування виробництва

2375
В "Атлон Авіа" наголосили, що довгострокові контракти — важлива складова масштабування виробництва

На додачу до промислових потужностей, комплектуючих, персоналу і, звичайно, коштів на розширення виробництва

Україні для масштабування виробництва озброєння та військової техніки потрібне довгострокове планування із закупівлі зброї — таку думку в коментарі Defense Express висловив директор компанії "Атлон Авіа" Артем В’юнник, яка відома своїм безпілотним літальним апаратом "Фурія".

"Будь-які розмови про розвиток вітчизняного ВПК з контрактами, які в грудні укладаються лише на один рік, а вже у червні треба починати закупівлю під наступний рік, а контракту немає — це все просто профанація. Так ми якісно не змінимо ситуацію", — відзначає очільник української компанії.

Читайте також: Чому для зробити ЗРК NASAMS досі треба 2 роки та 1000 підрядників, і як це виправити
БПЛА "Фурія"
Ремонт БПЛА "Фурія"

На його думку, сьогодні передусім варто замислитися щонайменше над середньостроковим плануванням на три роки: "Формально закріплені плани, раніше у рамках держоборонзамовлення [ДОЗ], а тепер оборонних закупівель без бюджетних призначень — це фактично просто балачки і вони не мають ніякого відношення до реальності. Контракти укладаються по суті фактично на один рік".

В’юнник зауважує, що навіть якщо контракт є перехідним або укладається на два роки, то обсяги прописуються за окремими додатковими угодами. "На сьогодні принаймні по наших комплексах потреба була надана лише на 2023-2024 роки. Звісно, укладаючи контракт у грудні задовольнити потребу 2023 року вже неможливо, тому йдеться фактично про 2024 рік", — відзначають у "Атлон Авіа".

Водночас вже через 5-6 місяців у виробника гостро постає питання контракту на наступний рік. "Дуже хотілося б, щоб ми це питання знову таки вирішили заздалегідь, а не тягнули до кінця року, втрачали час і опинялися в ситуації, коли ми вже не можемо собі дозволити щомісячні поставки виробів, які так необхідні Збройним Силам", — підсумовує В’юнник.

Нагадаємо, раніше в "Атлон Авіа" розповіли, які є позитивні зрушеннякі є позитивні зрушення, коли ми говоримо про оснащення ЗСУ безпілотними авіаційними комплексами.

Читайте також: На скільки масованих обстрілів рашистів Україні вистачить ракет до переносних зенітних ракетних комплексів