xcounter
#

Про що може говорити епізод із втратою B-1B Lancer, і чи був він носієм ядерної зброї

31675
Пуск крилатої ракети AGM-158 LRASM із бомбардувальника B-1B Lancer, ілюстративне фото від Lockheed Martin
Пуск крилатої ракети AGM-158 LRASM із бомбардувальника B-1B Lancer, ілюстративне фото від Lockheed Martin

Бо цей приклад демонструє, що стан стратегічної авіації США також лишає бажати кращого

Сьогодні зранку стало відомо, що під час посадки на авіабазі "Елсворт" розбився стратегічний бомбардувальник ВПС США B-1B Lancer. Зазначається, що літак виконував навчально-тренувальний політ, посадка відбувалась в поганих погодних умовах – густий туман та мінусова температура. Усі чотири члени екіпажу змогли успішно катапультуватись, на місці падіння бомбардувальника виникла сильна пожежа, епізод розслідуватиме спеціально створена комісія.

На перший погляд, тут і так йдеться про надзвичайну подію, бо новини про падіння стратегічних бомбардувальників ВПС США трапляються, м’яко кажучи, нечасто. Але тут варто глибше "копнути" в цій історії, контекст якої нам заодно продемонструє, чому в США навіть нема мови бомбити Росію, яка сама себе поставила поза цивілізованим світом.

Читайте також: РФ використала для удару по Україні північнокорейську KN-23, є перші дані аналізу уламків

Для початку, варто навести наступні деталі про ці самі B-1B Lancer в строю ВПС США. До цього моменту вважалось, що американці мають на озброєнні 45 бомбардувальників цього типу. Але треба розуміти, що B-1 став у стрій ще у 1985 році, а серійне виробництво завершилось ще у 1988 році.

Усього було виготовлено 100 літаків цього типу, але через інтенсивну експлуатацію та високий знос ресурсу до 2021 року "дожили" лише 62 бомбардувальника B-1B Lancer, а в тому ж 2021 році американські військові були вимушені списати одразу 17 літаків цього типу по причині технічних проблем.

Інші уже 44 бомбардувальники B-1B Lancer планується списувати одразу, по мірі надходження у стрій новітніх B-21 Raider. Щоправда, тільки-но в листопаді 2023 року відбувся перший політ згаданого B-21, з чого випливає, що "відпустити на пенсію" свої Lancer стратегічна авіація зможе не скоро.

Підготовка ракети AGM-158 до застосування із B-1B Lancer, фото з відкритих джерел

Про всяк випадок, варто окремо деталізувати, що всупереч поширеним твердженням, B-1B Lancer не є носієм ядерної зброї. Фактично, ще з 1994 року американські військові використовували такі бомбардувальники лише як засоби доставки "конвенційних" засобів ураження, тобто некерованих авіабомб або крилатих ракет із звичайним спорядженням. Формально, зі складу "ядерної тріади" США B-1B Lancer було виключено наприкінці 2000-х років.

До цього також варто згадати про повідомлення, що може зірватися модернізація бомбардувальників B-52 на десятки мільярдів доларів. І це при тому, що "наймолодшому" із наявних 76 літаків цього типу в строю ВПС США уже "виповнився" 61 рік служби. Тому наведені всі вище аспекти й демонструють, чому в самих США зараз нема навіть мови про бомбити Росію.

Читайте також: КНДР пішла на ескалацію з Південною Корею: обстріл у бік острова Йонпхьондо