xcounter
#

Як так вийшло, що може зірватися модернізація бомбардувальників B-52 на десятки мільярдів доларів

11155
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

ПС США планували, що їхні B-52 ще десятки років будуть у строю разом з майбутніми бомбардувальниками шостого покоління B-21 Raider

Повітряні Сили США сьогодні мають у своєму активі 76 бомбардувальників B-52H, наймолодшому з яких виповниться 61 рік і які сформовані у два діючих бомбардувальних крила (2-е на авіабазі Барксдейл і 5-е на авіабазі Майнот, усього 58 бомбардувальників), і ще 307-е бомбардувальне крило резерву повітряних сил з 18 B-52. Крім того, ще близько 12 бомбардувальників перебувають на зберіганні на авіабазі ПС США Девіс-Монтан.

І щоб наявні літаки могли якомога довше бути у строю, служба має амбітний план модернізації бомбардувальників B-52 аж на майже 50 млрд доларів, який передбачає інтеграцію нових двигунів F130 від Rolls-Royce, які зрештою обрали у 2021 році, модернізовану авіоніку, радар та збільшений модернізований відсік для зброї.

Читайте також: Завдяки заміні 70-річної системи бомбардувальники B-52 отримають збільшену дальність польоту

Але сьогодні Повітряні Сили США дуже ризикують зірвати програму модернізації своїх стратегічних бомбардувальників, як розповідають в американському виданні Stars and Stripes. І причина тому — що у службі не змогли належним чином відстежити, а які ж запчастини є в доступі для B-52 і де їх виробляють, як продемонстрував проведений ПС США аудит.

B-52
B-52, фото — U.S. Air Force

"Проблеми у ланцюжку поставок, що були виявлені за результатами аудиту, можуть вплинути на ефективність здатності ПС підтримувати літак у польоті", — відзначив генеральний інспектор служби Роберт П. Сторч. Зокрема цей аудит продемонстрував, що ПС США банально не мали повного переліку запасних частин, які потрібні для того, щоб тримати на озброєнні необхідну кількість цих стратегічних бомбардувальників і аж надто сильно покладалися на канібалізацію запчастин, що очевидно негативно вплинуло на кількість літаків, готових до виконання місій.

Чому склалася така ситуація пояснити насправді дуже просто — бо ПС США лише частково виконали дві рекомендації, які вимагали, по-перше, скласти повний список запасних частин, доступних для бомбардувальника B-52 і, по-друге, створити систему ідентифікації та відстежування виробників, які виробляють ті чи інші компоненти, а також моніторити плани з продовження чи, навпаки, зупинення виробництва деталей.

І це вже насправді не перший приклад того, як у США іноді недбало можуть ставитися до питання запасних частин до свого озброєння та військової техніки, і що це в результаті насправді може мати доволі критичні наслідки для всього війська.

M1 Abrams
Технічне обслуговування M1 Abrams із демонтажем башти, ілюстративне фото від U.S.Army

Доволі яскрава ілюстрація — минулорічна історія про те, як Армія США абияк зберігала запчастини до своїх танків Abrams, бойових машин Bradley та іншої бронетехніки, через що зіпсованими та непридатними до використання стали комплектуючі на суму майже 2 млрд доларів.

Читайте також: Щоб перетворити B-1 на "полігон" для гіперзвукових ракет замість B-52, у Boeing є нові пілони LAM