xcounter
#

Чи може РФ використати по Україні гіперзвуковий "Циркон": останню незастосовану ракету, й справа не у кораблях

Пуск "Циркона"
Пуск "Циркона"
13404

3М22​ "Циркон" вже прийнятий на озброєння у РФ, але залишається єдиною ракетою, якою ворог поки не запустив по Україні

На фоні застосування РФ для ударів по Україні ледь не всього наявного арсеналу не лише власних ракет, а й навіть KN-23 з КНДР, не говорячи про літако-снаряди з Ірану, у ворога ще є одна ракета у конвенційному виконанні, яку він не використав - 3М22 "Циркон".

Це "гіперзвукова", як її називають у РФ, ракета, яка створюється для озброєння кораблів з універсальними пусковими шахтами УКСК 3С14, які використовуються для запуску крилатих ракет "Калибр" та протикорабельних "Оникс", а також підводними човнами. Вона призначена для ураження, як кораблів, так й стаціонарних об'єктів на суходолі.

Читайте також: Про що може говорити епізод із втратою B-1B Lancer, і чи був він носієм ядерної зброї
Пуск циркона
Пуск "Циркона"

Вперше про неї стало відомо ще у 2016 році, перша публічна демонстрація випробувань відбулась у 2020 році, а у червні 2022 року у міноборони РФ заявили про прийняття "Циркона" на озброєння та початок його серійного виготовлення.

Заявлені характеристики 3М22 "Циркон" дуже сильно відрізняються від часу та авторства. Зокрема спочатку у міноборони РФ говорили про дальність стрільби до 400 км при швидкості польоту до 6 Махів й вагу бойової частини у 300 кг. Але потім Путін заявив про дальність вже 1000 км при швидкості польоту до 9 Махів, а у травні 2022 року під час випробувань вже й міноборони РФ повідомило про пуск "Циркона" на дальність "близько 1000 км".

Водночас наразі відомими носіями цих ракет є лише фрегат "Адмирал Горшков" (проєкт 22350) та атомний підводний човен К-560 "Северодвинск" (проєкт 885 "Ясень"). Для використання "Циркона" обидва кораблі знадобилось додатково адаптувати. Тобто попри використання шахт УКСК 3С14 на надводних кораблях все не так й просто.

фрегат Адмирал Горшков
Фрегат "Адмирал Горшков"

Водночас обидва відомих носії базуються на Північному флоті РФ. Тому попри наявність цих ракет їх використання для ударів по Україні саме з кораблів - сумнівне. Але це не означає те, що неможливо.

Зокрема у листопаді 2022 році у РФ державний ТАСС повідомив про створення дослідного зразка мобільної наземної пускової установки, яка уніфікована під використання, як ракет "Оникс", так й "Циркон". Назву комплексу не було наведено, але зазначено, що як й "Бастион" вона може нести по дві ракети, а у 2020 році була інформація, що "Бастион" просто адаптують під "Циркон".

Бастион БКР
"Бастион"

Окрім того, у 2016 році у "НПО машиностроения" заявили й про плани встановити шахтний стаціонарний варіант протикорабельного комплексу "Бастион" ("Бастион-С" або К-300С) у Криму у 2020 році. Тоді ж з'явилась інформація, що він буде встановлений на так званому БКР "Утес", який також відомий як "Объект-100" - "Сотка".

Це наземний, точніше, навіть підземний комплекс берегової оборони, який призначений для запуску протикорабельних ракет 3М44 "Прогресс". Він був введений в експлуатацію ще у 1971 році та знаходиться поряд із Балаклавою. У 2016 році у РФ повідомили про відновлення його роботи та почали проводити запуски ракет.

Пуск 3М44 Прогресс з БКР Утес, Объект-100, сотка, крим
Пуск 3М44 "Прогресс" з БКР "Утес" у 2021 році

Таким чином РФ цілком може станом на 2024 рік мати мобільну та/або стаціонарну пускову під "Циркон". При цьому, на відміну від Х-47 "Кинжал", про її загрозу не буде відомо заздалегідь, як у випадку зльоту МиГ-31К. Але з точки зору знищення, то, як і у випадку з "Кинжалом", "Циркон" є "гіперзвуковим" лише на маршовій

ділянці. А під час атаки на ціль він вже має значно меншу швидкість і його перехоплення вбачається можливим комплексами з протиракетними можливостями, такими, як Patriot або SAMP/T.

Циркон
У РФ показали випробування "Циркона", який був зафіксований на декількох кадрах звичайною камерою під час ураження мішені

Але, як й у випадку з "Кинжалом" 3М22 "Циркон" доволі дорога ракета, виробництво якої лише розгортається. Зокрема у листопаді 2022 року було повідомлено про замовлення цих ракет у кількості "декількох десятків" зі строком виконання у 2023 році.

Читайте також: Що значить касетна боєголовка на ракеті Х-32, і до чого готуватись