xcounter
#

Що значить касетна боєголовка на ракеті Х-32, і до чого готуватись

16842
Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-32 перед першим випробувальним пуском в лютому 2021 року, фото з відкритих джерел
Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-32 перед першим випробувальним пуском в лютому 2021 року, фото з відкритих джерел

Наскільки ймовірно, що ворог використає такі ракети, і як їм можна протидіяти

Сьогодні з’явилось повідомлення від Центру національного спротиву (ЦНС) про те, що росіяни планують оснащувати касетними боєприпасами крилаті ракети Х-32. На підтвердження таких даних ЦНС наводить фрагмент із робочої документації виробника крилатих ракет МКБ "Радуга", отриманий із власних джерел. І з цього фрагменту заодно випливає, що працювати над таким "апгрейдом" Х-32 рашисти почали не пізніше жовтня 2023 року.

ЦНС окремо наголошує, що поки що використання крилатих Х-32 із касетним спорядженням зафіксовано не було. Але від Defense Express вважаємо за потрібне звернути увагу ось на які моменти.

Читайте також: Чому для зробити ЗРК NASAMS досі треба 2 роки та 1000 підрядників, і як це виправити

Для початку, якщо читати наведений вище фрагмент документа, то можемо побачити одразу дві незвичайні речі. Перша – це використання індексу "изделие 132", очевидь на позначення самої Х-32, яке раніше не зустрічалось у відкритому доступі.

Друга річ – індекс "изделие 9А-22 в кассетном исполнении". Справа в тому, що індексом 9А-22 позначається бойова частина до ракети Х-22. І тут можна зробити припущення, що російський ВПК насправді працює над уніфікованою касетною БЧ, якою можна було би споряджати і Х-32, і її "попередницю" Х-22. Чим між собою відрізняються ці дві ракети, Defense Express розповідав у окремій публікації.

Внутрішня компоновка ракети Х-22, на базі якої власне виготовляється Х-32, зображення з відкритих джерел

Як і Х-22, так і Х-32 є особливо небезпечними, оскільки це надзвукові крилаті ракети, протидіяти яким можуть лише західні протиракетні ЗРК типу Patriot та SAMP/T.В свою чергу, варіант із установкою касетної БЧ на Х-32 міг виникнути у рашистів для "компенсації" проблем із точністю влучання цієї ракети: незалежно від фактичного відхилення від цілі, касетне спорядження може дозволяти накривати площадні цілі, як наприклад логістичні об’єкти.

Але треба звернути увагу також і на те, що у фрагменту документу вище вказано, що має бути виготовлено 14 дослідних екземплярів Х-32 із касетною боєголовкою. Як рашисти будуть випробовувати ці "изделия", і наскільки високим є ризик, що "випробування" будуть проведені одразу по нашим містам – питання відкрите.

Експозиція рашистських крилатих ракет в одному із цехів заводу "Радуга" під час візиту Дмітрія Мєдвєдєва в лютому 2023, де показано зокрема Х-59, Х-101 та Х-22/Х-32, зображення з відкритих джерел

Але факт полягає в тому, що без відповідних "тестувань" російські терористи не зможуть планувати більш масштабне виробництво та застосування Х-32 у касетному варіанті.

Раніше Defense Express писав , що росіяни били по Києву Х-101, зробленою в 4 кварталі 2023 року, і що може означати цей факт.

Читайте також: Які балістичні ракети малої дальності РФ ймовірно могла отримати від КНДР і ще може отримати від Ірану