xcounter
#

США вивели зі Середземного моря найновіший авіаносець Gerald Ford після 8 місяців чергування

 USS Gerald Ford (CVN-78), всі фото: US DoD
USS Gerald Ford (CVN-78), всі фото: US DoD
2096

Переміщення авіаційних ударних груп для США є проєкцією сили й тому, кожен авіаносець й зона його розгортання має значно більше значення, ніж здається

Вкрай довготривала місія найновішого у США атомного авіаносця USS Gerald Ford (CVN-78), яка тривала цілих вісім місяців завершується.

Наразі він, разом з іншими кораблями, що входять до складу авіаносної ударної групи (АУГ), вже пройшов Гібралтар та прямує до Норфолку, пише відомче видання міноборони США Stars and Stripes.

Читайте також: У РФ відзвітували про підготовку 3,5 тисяч операторів FPV-дронів

Чергування USS Gerald Ford розпочалось ще 2 травня 2022 року, коли USS Gerald R. Ford розпочав своє перше планове розгортання й замінив USS George Bush у зоні відповідальності 6-го флоту США - Європи та Африки. Воно мало тривати шість місяців, але у жовтні через терористичну атаку ХАМАС по Ізраїлю його місія була продовжена.

Завдяки цьому

США розгорнула одразу дві авіаносні ударні групи у регіоні: USS Gerald Ford (CVN-78)

та

USS Dwight Eisenhower (CVN-69), який мав його замінити. Вважається, що це рішення дозволило вплинути на ліванську Хезболла та Іран й утримати їх від атаки на Ізраїль.

І це був перший випадок, коли в одному регіоні одночасно перебували два АУГ з часів війни з Іраком

.

Але довше тримати USS Gerald Ford на чергуванні було неможливо, більше того, тепер авіаносець має стати на довший ремонт. Також невідомо про плани США продовжити тримати одразу дві АУГ у регіоні, бо зрештою це доволі значні витрати.

Водночас варто нагадати, що зараз здебільшого США проводить операцію Prosperity Guardian з охороною цивільних суден у Червоному море та Аденській затоці від атак єменських хуситів. Й попри те, що доволі активно циркулює думка, що Пентагон цілком може почати не лише збивати дрон та ракети, а й розпочати атаку самих хуситів, відведення USS Gerald Ford скоріше говорить проти такої операції, яка розглядати її у ключі доктрини "шок і трепет".

Читайте також: Скільки ракет KN-23 може мати Північна Корея, і як виглядає їх виробництво