xcounter
#

Вперше з часів війни з Іраком: одночасно два АУГ США у Середземному морі, а РФ відправила "Адмирал Григорович"

17418
Carrier Strike Group (CSG 12) та Carrier Strike Group (CSG 2), фото: U.S. Sixth Fleet
Carrier Strike Group (CSG 12) та Carrier Strike Group (CSG 2), фото: U.S. Sixth Fleet

Одразу дві авіаносні ударні групи США сконцентровані у східній частині Середземного моря, що є першим випадком за 20 років

ВМС США завершили розгортання другої авіаносної ударні групи (АУГ) у східному Середземномор'ї, про що повідомив шостий флот США.

До найновішого американського авіаносця USS Gerald R. Ford доєднався USS Dwight D. Eisenhower (класу Nimitz), який вийшов з бази Норфолк у США 14 жовтня. Обидві АУГ вже провели триденні навчання, зазначимо, що у складі авіаносних ударних груп також традиційно входять ракетні крейсери та/або есмінці, а також підводні човни.

Читайте також: РЕБ "Покрова" чому це дійсно "геймченджер" проти Shahed-136 та навіть крилатих ракет, а GPS-навігатори стануть безпорадними
USS Gerald R. Ford (CVN 78) та USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69)
USS Gerald R. Ford (CVN 78) та USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69), фото: U.S. Sixth Fleet

І це перший випадок, коли у цьому регіоні одночасно зосередились два два авіаносці з 2003 року під час початку війни проти Іраку. Тобто вперше за 20 років.

Водночас така концентрація не буде довгою, бо попри перші плани тримати одразу два АУГ у Середземному морі на фоні операції Ізраїлю проти ХАМАС у Секторі Гази та недопущення втручання інших сторін, на кшталт Хезболли, USS Dwight D. Eisenhower має пройти Суецьким каналом у Червоне море.

Там його вже чекає універсальний десантний корабль USS Bataan та доковий десантний корабель USS Carter Hall, а також ще декілька есмінців.

USS Bataan
USS Bataan

Певна зміна планів можливо пояснюється тим, що єменські хусити оголосили, що будуть продовжувати бити по Ізраїлю балістичними та крилатими ракетами.

На фоні об'єктивно надпотужного розгортання ВМС США у регіоні у РФ, яка зберігає свою присутність у Сирії змогла направити у Середземне море лише фрегат "Адмирал Григорович" Чорноморського флоту РФ. Цей корабель перебував у Середземномор'ї з кінця жовтня 2021 року до квітня 2023 після чого перейшов на ремонт у Санкт-Петербург.

Але, як пише Defense Romania, у Москві вирішили повернути "Адмирал Григорович" у Сирію, корабель вийшов з Балтики разом з корветом проєкту 20380 типа "Стерегущий". Обидва є носіями "Калибр" та "Оникс".

Адмирал Григорович
"Адмирал Григорович"

Але задача корвета поки не з'ясована і він може повернутися до Балтики. Також очікується, що РФ також може направити у Середземне море підводний човен "Новороссийск" типу "Варшав'янка", який зараз завершує ремонт у Кронштадті.

корвет проєкту 20380
Корвети проєкту 20380

А поки все що є у РФ у берегів Сирії з носів "Калибр" та "Оникс" - малий ракетний корабель "Орехово-Зуево" проєкту "Буян-М", який знаходився у Середземному морі ще до початку російського повномасштабного вторгнення й навряд може піти кудись своїм ходом через океан, бо має малу мореходність. Також у регіоні РФ перестала тримати "Варшав'янки", які були виведені на ремонт у Балтику.

Читайте також: У РФ вдруге поспіль "ядерний" "Ярс" схибив під час випробувань і чому для Кремля це величезна проблема