xcounter
#

РЕБ "Покрова" чому це дійсно "геймченджер" проти Shahed-136 та навіть крилатих ракет, а GPS-навігатори стануть безпорадними

РЕБ "Покрова" чому це дійсно "геймченджер" проти Shahed-136 та навіть крилатих ракет, а GPS-навігатори стануть безпорадними
43763

Суцільне поле пригнічення супутникової навігації матиме більш ніж важливий вплив на оборону України, хоча й доведеться часом забувати про навігатори з GPS

Заява щодо розгортання загальнонаціональної системи РЕБ "Покрова", про яку оголосив Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний у своїй роботі "Сучасна позиційна війна та як у ній перемогти", насправді має не просто велике, а дійсно стратегічне значення.

Навіть попри те, що інформація щодо неї вкрай обмежена, відомо, що її задачею є "здійснення підміни супутникового радіонавігаційного поля ("спуфінгу"), пригнічення супутникової радіонавігації по всій лінії бойового зіткнення та на більшій частині території України".

Читайте також: У РФ вдруге поспіль "ядерний" "Ярс" схибив під час випробувань і чому для Кремля це величезна проблема
спуфінг
Принцип спуфінгу

Це означає те, що всі системи, які користуються супутниковою навігацією не будуть працювати, під час її увімкнення, не лише у фронтовій зоні, а майже по всій Україні. Точніше, вони можуть або не працювати, якщо "Покрова" буде налаштована на пригнічення сигналів, або показувати некоректні данні, якщо буде підміна координат.

У цивільній сфері це означає те, що всі навігатори з GPS, ГЛОНАСС та інші аналогічні системи взагалі не будуть працювати, або будуть показувати неправильні дані. Тобто водіям, які звикли користуватися навігаційними застосунками під час увімкнення системи прийдеться їздити по-старечому. Бо або навігатор буде показувати, що "супутників не знайдено", або завіряти, що замість умовного Києва ви десь у полі за багато кілометрів.

У військовій - те що система супутникової навігації в озброєнні також працювати не буде. І для деяких зразків озброєння це буде критичним. Наприклад, у Shahed-136 використовується лише супутникова навігація та доволі примітивна інерціальна, яка у випадку втрати сигналу дозволяє продовжувати прямолінійний політ у бік цілі, але без компенсації від впливу вітру та з постійною похибкою, яка накопичується.

Як показують дослідження літако-снпрядів типу Shahed накопичення похибки інерціальної системи складає близько 5% на відстань. Тобто без супутникової навігації на ділянці 100 км похибка складе 5 км. Звісно це буде працювати, якщо сама ціль знаходиться у зоні дії РЕБ, а її поле суцільне, бо якщо Shahed зловить сигнал супутникової навігації, то він відкоригує свій політ і похибка обнулиться.

У випадку "спуфінгу" справжні сигнали від супутників замінюються на хибні. Тобто умовний Shahed продовжує вважати, що летить за вірним маршрутом, але насправді його реальна позиція відрізняється від координат які він отримує. Цей метод дозволяє "увести" загрозу та потенційно більш ефективний, але існує цілий ряд апаратних та програмних методів виявлення "спуфінгу" після чого дані супутникової навігації вважаються скомпрометованими.

Треба зазначити, що саме пригнічення GPS чи ГЛОНАСС не є чимось надзвичайним. Тому для надійної роботи систем наведення на основі супутникової навігації РФ активно встановлює в озброєння, зокрема у Shahed-ах, крилатих ракетах та модулях УМПК для авіабомб стійкі до завад системи "Комета-М".

Комета-М
"Комета-М"

Але у вересні очільник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу ЗСУ Іван Павленко повідомив, що "ми вже маємо можливість протидіяти цій системі". Таким чином, якщо було оголошено про розгортання національної системи РЕБ "Покрова", то навряд це робиться без урахування можливостей пригнічення вже наявних засобів РФ.

Тобто у випадку розгортання суцільних полів пригнічення супутникової навігації, ефективність використання ворогом літако-снарядів типу Shahed-136 буде значно зменшена.

Також система РЕБ "Покрова" має допомогти зменшити точність використання ворогом крилатих ракет, але не настільки ефективно, як у випадку з Shahed. Справа в тому, що крилаті ракети використовують значно точнішу інерціальну навігацію, а також системи DSMAC та TERCOM, які порівнюють зображення місцевості та рельєф під ракетою під час польоту з еталонним зображенням, яке закладено у пам'ять. Але без супутникової навігації їх точність впаде. Більш детально про системи наведення крилатих ракет РФ на прикладі Х-101 - в окремому матеріалі.

Таким чином розгортання дійсно національної системи РЕБ "Покрова" має більш ніж стратегічне значення для України, більше того, вибиває у РФ головну ставку на літако-снаряди типу Shahed-136, ефективність яких може впасти до близько до нульових значень.

Читайте також: На який вид допомоги озброєнням у США вже завершились кошти й скільки ще залишилось на інший