xcounter
#

На який вид допомоги озброєнням у США вже завершились кошти й скільки ще залишилось на інший

На який вид допомоги озброєнням у США вже завершились кошти й скільки ще залишилось на інший
3707

Черговий пакет на 425 млн доларів від США на озброєння виділено за двома програмами - PDA та USAI, одна з яких завершилась до моменту, поки у Вашингтоні не припиняться політичні розбірки, а на рахунку іншої ще 20% від суми виділеної з початку повномасштабного вторгнення РФ

США оголосили про черговий пакет допомоги для України, який загалом оцінений у 425 млн доларів, але розділений на дві програми - "скорочення президентських запасів" (Presidential Drawdown - PDA) та Ініціатива сприяння безпеці України, (Ukraine Security Assistance Initiative - USAI).

Але у частині USAI - це був останній пакет через вичерпання коштів. А поновлення програми потребує узгодження Конгресом США відповідного фінансування.

Читайте також: За яких умов рашистський С-400 не може збити Taurus, і що ще варто знати про цю ракету
155 мм снаряд

Зазначимо, що у цьому пакеті за PDA, коли зброя передається із запасів міноборони США, виділено 125 млн доларів і туди входить:

  • зенітні ракети до NASAMS
  • боєприпаси до HIMARS та артилерійські боєприпаси 105- та 155-мм
  • ПТРК TOW та Javelin, а також гранатомети AT4
  • понад 3 млн стрілецьких боєприпасів, саперні боєприпаси, міни Claymore,
  • 12 вантажівок для перевезення важкого обладнання
  • зимове спорядження, запасні частини та інше обладнання

А більша частина у 300 млн доларів виділяється за програмою USAI, коли зброя замовляється у виробників і всі ці кошти підуть на "ракети із лазерним наведенням для боротьби з БПЛА". Скоріш за все під останнім мається на увазі ракети APKWS для системи Vimpare від L3Harris.

Якщо брати загалом, то відповідно до американських парламентських звітів, то за програмою USAI загалом було виділено 18 млрд доларів. Водночас за PDA - 25,93 млрд доларів. Якщо взяти звіт Конгресу США за 5 жовтня відносно допомоги Україні, то станом на кінець вересня витрати за програмою "президентського вилучення" становили 24,735 млрд доларів, які були розподілені наступним чином:

За жовтень за програмою PDA також було виділено ще два пакети на 200 млн доларів 11 жовтня та 150 млн доларів 26 жовтня. Тобто загалом за цією програмою станом на 4 листопада виділено 25,085 з 25,93 млрд доларів й залишок має тоді становити 845

млн доларів.

Але у звіті Конгресу прямо зазначено наступне: "пакети допомоги PDA зазнали ревальвації, яка відновила 6,2 млрд доларів, які можуть бути використані для виконання майбутніх пакетів PDA й станом на 3 жовтня міноборони США підтвердило, що 5,4 млрд доларів залишаються доступними".

Нагадаємо, що причиною ревальвації на 6,2 млрд стала помилка, коли при розрахунку вартості переданого озброєння бралась ціна його відновлення за поточними цінами, а не балансна вартість на момент передачі.

Тобто реальний залишок за програмою PDA становить не 0,845 млрд доларів, а близько 5 млрд доларів, що складає 20% від суми відділеної за весь час. При цьому на озброєння, яке передається зі складів збройних сил США з мінімальною затримкою.

Читайте також: Схоже, що САУ "Богдана" отримала механізацію заряджання чи навіть автомат, як у Caeasar