xcounter
#

Схоже, що САУ "Богдана" отримала механізацію заряджання чи навіть автомат, як у Caeasar

21167
Перша версія САУ "Богдана"
Перша версія САУ "Богдана"

Останній компонент, який не дозволяв САУ "Богдана" розкрити всі свої можливості й значно спростити роботу розрахунків - це механізація заряджання

День ракетних військ і артилерії та День інженерних військ, 3 листопада, приніс ще одну приємну несподіванку відносно нового озброєння у ЗСУ.

Й окрім фіксації на озброєнні штурмової машини M1150 ABV на базі Abrams на базі Abrams, про передачу якої нічого не було відомо, на кадри нагородження українських бійців потрапив ще один новий зразок озброєння.

Читайте також: ЗСУ вперше за час війни заговорили про справи з ОТРК "Грім-2", і там є цікавий натяк

На задньому фоні можливо помітити САУ на колісному ходу, яка доволі сильно нагадує САУ "Богдана" на шасі Tatra, але з додатковим механізмом у казенній частині гармати.

САУ Богдана на шасі Tatra
САУ "Богдана" на шасі Tatra

Можливо зробити обережне припущення, що це - механізація процесу заряджання, як мінімум - досилач, який вже прискорює темп стрілби. Але насправді він доволі схожий й з механізмом заряджання, який встановлюється на французький Caesar.

Caesar
Caesar на шасі Tatra з механізацією заряджання

Принцип його роботи відносно простий, у два лотки закладаються снаряд та заряд, які автоматично досилаються у камору. У цій версії Caesar на шасі Tatra також є маніпулятор, який пришвидшує шлях снаряда від боєукладки до казенної частини.

Й для САУ "Богдана" вкрай важливо отримати механізацію заряджання, що було у планах, але не було реалізовано у попередніх версіях. Наприклад на нових фото від Командування Об’єднаних сил ЗСУ на обох САУ "Богдана" на шасі Tatra цього механізму не помічено цього механізму не помічено, а у дописі зазначено, що "виконання вогневого завдання, навіть при заряджанні гармати вручну, займає максимум 7-8 хвилин і позиція змінюється, що практично зводить нанівець контрбатарейні зусилля противника".

САУ Богдана
САУ "Богдана", осінь 2023 року, фото - Командування Об’єднаних сил ЗСУ

Водночас тепер можливо говорити про те, що це питання вирішено й у серійному виробництві українська самохідн артсистема отримає останній необхідний механізм автоматизації. Бо, як говорили самі бійці, це фактично єдине, що відрізняє її від французького Caesar. Бо "Богдана" вже має доволі значний ступінь автоматизації.

САУ Богдана
САУ "Богдана", осінь 2023 року, фото - Командування Об’єднаних сил ЗСУ

Нагадаємо, що реальна підтверджена дальність ведення вогню САУ "Богдана" складає 42 км без використання активно-реактивного снаряда. Розробником є Краматорський завод важкого верстатобудування, учасник Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України - NAUDI.

Читайте також: ЗСУ посилились штурмовим M1150 ABV: гібрид MICLIC та Abrams