xcounter
#

Франція таки розглядає Mirage 2000 для України, дебати тривають, і це може бути дуже цікавий варіант

6417
Винищувачі Mirage 2000C французьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувачі Mirage 2000C французьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Такі літаки потребують модернізації, але їх передача може відкрити для ЗСУ цікаві ударні можливості

Під час слухань в Сенаті Франції 28 лютого 2023 року стало відомо, що французьке Міноборони все ж розглядає варіант передати України літаки типу Mirage 2000 та провести навчання наших льотчиків на ці винищувачі на території Польщі. Про це йдеться в публікації французького видання BMFTV.

Як уточнюють журналісти видання, один із сенаторів спитав міністра оборони Франції Себастьян Лекорню, чи планується передача для ЗСУ 12 літаків типу Mirage 2000C, списаних та поставлених на зберігання влітку 2022 року. інший сенатор додав, чи правда що українських пілотів на Mirage 2000 планують навчати на території Польщі. На що Лекорню відповів, що дебати з цього приводу тривають бо в першу чергу потрібно визначитись із пріоритетами.

Читайте також: Як довго насправді може тривати підготовка наших льотчиків на F-16, і які ракети до них дадуть
Винищувачі Mirage 2000C французьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як окремо підкреслив очільник Міноборони Франції, зараз для підтримки ЗСУ важливішими є снаряди, "витривалість України залежить від боєприпасів". Але він не став заперечувати, що між Парижем та Києвом справді відбуваються перемовини про передачу літаків, і що президент Макрон окремо наголосив на тому, що табу на літаки для України зняте.

Але перебіг переговорів по літакам для ЗСУ від Франції залежить від таких параметрів – 1) передача не має створювати ескалацію та не має шкодити боєздатності французьких ВПС, і 2) визначені таким чином тип і кількість літаків мають задовольняти Україну.

Французькі винищувачі Rafale та Mirage 2000-5, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремо цікаво, що Лекорню не став уточнювати, чи мова йде лише про Mirage 2000C, із високим рівнем зносу та малими можливостями для ураження наземних цілей та ведення повітряного бою. Що в свою чергу ставить доволі цікаві варіанти для підсилення літаками ЗСУ.

На даний момент в строю ВПС Франції лишаються 65 ударних літаків Mirage 2000D та 12 винищувачів Mirage 2000-5, які планується зняти з озброєння до 2030 року з повною заміною на Rafale. Відповідно – такі "борти" можуть бути цілком передані Україні без шкоди для обороноздатності самої Франції.

Модифікація Mirage 2000-5 виготовлялась протягом 1990-х – 2000-х років, може оснащуватись ракети класу повітря-повітря» сімейства MICA, котрі мають комбіноване наведення і залежно від модифікації можуть мати дальність дії до 60 км. При цьому такі літаки також можуть використовувати некеровані та керовані авіабомби.

Французькі ударні літаки Mirage 2000D, ілюстративне фото від Armée de l'Air

Із ударними Mirage 2000D ситуація ще цікавіше. Такі літаки – конверсія із Mirage 2000N, що виготовлялись як носії тактичної ядерної зброї, і їх бойова служба почалась лише в 1993 році.

Mirage 2000D може розвивати високу швидкість польоту навіть на малій висоті, та може виступати носієм крилатої ракети SCALP. А поточна програма модернізації передбачає, що такі літаки теж зможуть застосовувати ракети "повітря-повітря" сімейства MICA.

Хоча тут складно наперед передбачити, скільки часу на поставку та навчання льотчиків може знадобитись у разі, якщо по літакам сімейства Mirage 2000 для ЗСУ буде прийнято таки позитивне рішення.

Французькі ударні літаки Mirage 2000D, ілюстративне фото від Dassault Aviation
Читайте також: Eurofighter Україні "світить" не скоро, бо в британців проблеми з навчальними літаками і тренажерами