xcounter
#

Eurofighter Україні "світить" не скоро, бо в британців проблеми з навчальними літаками і тренажерами

1671
Британські Eurofighter готуються до злету, фото - Royal Air Force
Британські Eurofighter готуються до злету, фото - Royal Air Force

Королівські ВПС використовують настільки складну систему підготовки, що від старту навчання до участі в боях може пройти декілька років

Автори порталу The Drive вирішили розібратись, які реальні можливості зараз має Велика Британія для ймовірної підготовки наших пілотівдля роботи на винищувачах західного виробництва. Картина виглядає не так оптимістично, як би хотілось.

Для початку, в самій Британії програма переучування льотчиків на новітні літаки виглядає так: спочатку на тренажерах декілька тижнів відпрацьовує тактика повітряного бою і застосування різних видів озброєння, а потім відбуваються "вивозні" польоти на навчально-бойовому Hawk T2. Зазначається, що "в разі оперативної потреби" такий навчальний курс може бути "стиснений" до 6 тижнів.

Читайте також: Британці можуть віддати Україні свої найстаріші Eurofighter, які спочатку воювали над Лівією, а тепер служать як "агресори"
Британський навчальний літак Hawk T2, фото - Royal Air Force

Але проблема в тому, що наявні у британців 28 навчальних Hawk T2 через технічні проблеми по суті "прикуті до землі".

Тому, наприклад, станом на вересень минулого року на етапі практики на тренажерах "застрягло" аж 280 пілотів Королівських ВПС, що знаходились на різних стадіях свого навчання. Через що, в свою чергу, Великій Британії доволі часто доводиться просити допомогу в США або інших партнерів НАТО для підготовки свого льотного складу.

Хоча, як наголошують автори The Drive, британці в даному випадку просять допомогти лише з інфраструктурою для навчання. Бо Королівські ВПС мають свої напрацьовані програми для підготовки льотного складу, розраховані на тривалий період. Наприклад, за британськими мірками досвідченим та готовим до бойових дій вважається пілот, який пройшов не менше 5 років навчання. Хоча після 2024 року цю планку планується понизити до не менше 4 років.

Британський Eurofighter Typhoon Tranche 1 в ролі "агресора", 2020 рік, фото з відкритих джерел

Ці всі описані вище речі окрім всього іншого пояснюють, чому офіційний Лондон в особі міністра оборони Бена Уоллеса говорить про можливу передачу для України винищувачів Eurofighter Typhoon не раніше, аніж за декілька місяців чи навіть років.

Та водночас – чому британці уже зараз мають намір готувати наших льотчиків. Бо тривалий час знадобиться для якісної підготовки не лише льотного складу. Потрібно також готувати й технічний склад, який належно обслуговуватиме західні літаки в строю ЗСУ.

Ймовірно так виглядатиме Eurofighter у випадку передачі для ЗСУ, ілюстративна інфографіка із соцмереж
Читайте також: Від кого Україна може отримати Су-27, якщо ми всі вірно зрозуміли натяк Рєзнікова