xcounter
#

РФ почала встановлювати на танки новий комплекс РЕБ "Сания": як виглядає та про що це говорить

6968
РЕБ "Сания" на російському Т-80ВБМ
РЕБ "Сания" на російському Т-80ВБМ

Поява нових комплексів РЕБ "Сания" на російських танках доволі сильно суперечить заявам про "аналоговнєтний" комплекс "Волнорез", який вони почали штатно встановлювати на заводах

Російські державні ЗМІ повідомили про початок встановлення на танки протидронового комплексу РЕБ "Сания", який на офіційному відео від міноборони РФ засвітився на Т-80БВМ 9-ої мотострілецької бригади 1-го армійського корпусу.

На самому відео з нібито бойовою роботою машини, який, як зазначений діяв у районі Первомайського під Донецьком, зафіксований сам танк зі встановленим на "мангал" комплексом, який має протидіяти дронам. Водночас сам танк зафільмований на дрон.

Читайте також: Франція розмірковує: купити HIMARS або зробити свій, бо на озброєнні всього 9 M270 LRU на все військо
РЕБ Сания

Зрештою про появу такого комплексу від російської компанії 3MX вперше стало відомо у жовтні 2023 року. Тоді було зазначено, що "Сания" може виявляти БПЛА на дальності до 1,5 км та "виводити його з ладу" на дальності до 1 км. Також заявлене живлення - до 1100 Вт.

РЕБ Сания

Зазначимо, що днями з'явилась інформація про встановлення комплексу РЕБ з аналогічною назвою Sania у ЗСУ на німецькі БМП Marder 1A3. Але в оригінальній публікації від Army Recognition, яку перепостили деякі українські ЗМІ, не вказано ані джерела інформації, ані аргументації припущення. А наведене фото демонструє значну різницю у габаритах двох комплексів РЕБ.

возийми реб зсу

Зрештою, повертаючись до російського комплексу, доволі цікавим може бути те, що у РФ вже повідомляли про встановлення возимого комплексу РЕБ "Волнорез", зокрема на танки Т-80БВМ у ході заводського ремонту, відновлення та модернізації. Але він зовсім інший вигляд - характерні "грибочки", які розміщуються на вилицях башти.

РЕБ Т-80БВМ волнорез

При цьому у РФ розповідали про виключну ефективність РЕБ "Волнорез" і його масове встановлення. Тому поява й більш того певна пропаганда нового возимого комплексу у РФ можливо пояснити низькою ефективністю комплексу "Волнорез", про що існує цілий ряд опосередкованих даних, а також розрахунком на те, що ніхто про попередні розробки, які традиційно називались "аналоговнєтними" ніхто не згадає.

Водночас наразі питання забезпечення возимим РЕБ всієї військової техніки є більш ніж важливим завдання, бо дозволяє, як мінімум, створити перешкоди у використанні FPV-дронів. Й на це ворог витрачає значні ресурси та проводить встановлення різноманітних комплексів у польових умовах.

А наступним колом протистояння є налагодження дешевого та масового рішення з інтеграції на FPV-дрони так званого "машинного зору", точніше - "автотрекінгу" обраної цілі, коли поточні комплекси РЕБ, які направлені на придушення зв'язку втратять свою ефективність.

Читайте також: Що це за десантно-штурмові бригади формує РФ і чи дійсно вони будуть здійснювати десанти