xcounter
#

РФ почала встановлювати комплекси РЕБ на танки прямо у рембатах, а не лише на заводах під час модернізацій

25911
РФ почала встановлювати комплекси РЕБ на танки прямо у рембатах, а не лише на заводах під час модернізацій

У РФ показують, що максимально масштабують та пришвидшують процес оснащення танків засобами РЕБ, які дозволяють зменшити ефективність дронів

Ворог активізує встановлення на власну бронетехніку возимих засобів РЕБ і якщо раніше повідомлялось про встановлення цих комплексів під час заводського ремонту та модернізації, зокрема на Т-80БВМ та нові партії БМП-3, то тепер мова йде про значно ширші об'єми та темпи.

Зокрема російська державна агенція ТАСС випустила сюжет з ремонтної бази пошкодженої бронетехніки, яка знаходиться, як зазначено, відносно близько до фронту та є "першим місцем куди потрапляють всі підбиті машини". Тобто вочевидь мова йде про ремонтний батальйон. Загалом у кадри потрапили два танки: Т-72 та Т-80.

Читайте також: У міноборони Німеччині розписалися, що їхні БМП Puma затримуються і будуть вже у 2024 році

Але за словами неназваного заступника командира танкового батальйону з озброєння під час ремонту танків, мова йде не лише про їх ремонт, а певну модернізацію у польових умовах. Зокрема додатково кріпляться захисні сітки від дронів, також помічено наварювання ланцюгів для захисту нижньої лобової деталі, розширюється колія тралів, а також встановлюються, як сказано, "валізи РЕБ".

Під останнім вочевидь мається на увазі якраз возимі комплекси РЕБ, які часто виконується у пластикових кейсах. Зокрема саме так виглядає "Чистюля", який попри відверте китайське походження, у РФ маскують під власну розробку.

Портативні комплекси РЕБ
Портативні комплекси РЕБ: "Читюля" та китайський "ноунейм"

Сам процес встановлення показний не був, а лише був згаданий. Але якщо відкинути варіант, що мова йде про дезинформацію та цілеспрямовану пропаганду, то це може свідчити про "спуск" задачі оснащення ворожих танків комплексом РЕБ на рівень рембатів. А це означає значне пришвидшення темпів розповсюдження захищеної такими комплексами бронетехніки у ворога. Окрім того, це вочевидь говорить й про відсутність дефіциту самих комплексів РЕБ цього класу.

Зазначимо, що попри відносну примітивність, але такі портативні засоби цілком можуть створювати завади на каналах управління дронами на частотах Wi-Fi та пригнічувати супутникову навігацію. Тобто, так чи інакше, але мати вплив на використання деяких цивільних та FPV-дронів, які використовують частоти Wi-Fi.

Водночас більш просунуті та дорожчі моделі таких самих "ноунеймових" китайських портативних РЕБів у формфакторі кейса, можуть ставити завади й на значно ширші діапазони частот: включно з 433 та 900 МГц.

З іншого боку також необхідно розуміти, що будь-який РЕБ завжди працює в обох напрямках й створює завади всім дронам без розбору їх приналежності. Але сам факт того, що у РФ встановлення на бронетехніку таких засобів набирає обертів, необхідно взяти до уваги.

Читайте також: Для українських FPV-дронів налагодили постачання осколково-фугасних боєприпасів: чому це дійсно важливо