xcounter
#

У французів ходять чутки, що вони могли дати нам Mirage 2000 під SCALP-EG, але це дивно

26063
Французька крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Французька крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Обгрунтування таких чуток виглядає дивним, але водночас по-своєму привертає увагу

В західних ЗМІ наростають повідомлення про затримки у можливій програмі навчання наших пілотів на F-16, часові рубежі відсуваються уже на І половину 2024 році. На цьому тлі серед профільних оглядів у Франції та у місцевих соцмережах почали циркулювати саме чутки про те, що Париж начебто уже в процесі передачі Україні літаків типу Mirage 2000 саме як носіїв крилатих ракет SCALP-EG, які уже отримали ЗСУ.

При цьому одне із джерел, що також стало предметом для поширення таких чуток серед французів, було "засвічене" навіть в офіційних повідомленнях воєнно-політичного керівництва України. Про це йдеться в публікації французького профільного порталу Opex360.

Читайте також: РФ ще в 2021 році вчилась ставити димові завіси як засіб ППО, але проти БПЛА
Су-24 Повітряних Сил ЗСУ, ймовірно з ракетами Storm Shadow, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

Як наголошують автори Opex360, першим про чутки про можливу передачу Mirage 2000 Україні в своєму Twitter написав Ксав’єр Тітельман, профільний редактор видання Air and Cosmos, який зокрема стежить за нюансами військової допомоги від Франції для ЗСУ. Тітельман висловився так – "до нього доходили чутки, що такі французькі літаки уже 2 тижні як в Україні". Хто був джерелом таких чуток та інші деталі цей автор наводити не став.

Інше джерело для чуток про Mirage 2000 для України, як далі описують Opex360, справді "проскочило" в одному з офіційних повідомлень від керівництва нашої країни.

Французька крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Як можемо пригадати, 6 серпня 2023 року з’явилосьперше офіційне зображення з ракетою SCALP-EG під крилом Су-24М, на якій свій підпис поставив глава держави Володимир Зеленський. Якщо уважніше приглянемось до цього зображення, то побачимо не тільки Ейфелеву вежу внахрест з Гербом України, але й іншу цікаву стилізацію – зображення з поєднанням Су-24М та літака схеми "безхвостка" з трикутним крилом. Навряд чи така стилізація могла з’явитись просто так, особливо якщо зважити, що офіційно в нас нема літаків-"безхвосток" з трикутними крилами.

Ще один цікавий натяк "вкинула" в соцмережі прес-служба французької промислової групи Safran SA, що спеціалізується на виготовленні комплектуючих до авіації. Одне з їхніх повідомлень було супроводжене зображенням літака типу Mirage 2000C з підвішеною крилатою ракетою SCALP-EG, хоча носієм такої КР може бути літак лише модифікації Mirage 2000D, а Mirage 2000C – взагалі перехоплювач, знятий з озброєння французьких ВПС влітку 2022 року.

Можливо, просто помилка SMM-ників, а можливо й натяк. Тим більш, що серед французького істеблішменту вже тривалий час циркулюють чутки, що саме Mirage 2000C замість просто списати теоретично можуть передати Україні.

І це все накладається на тло повідомлень про можливе навчання пілотів ЗСУ в Франції, які частково підтверджувало навіть французьке Міноборони у березні 2023 року – мовляв, українські льотчики "проходять підготовку з протиповітряної оборони та по навикам виживання в разі катапультування на ворожій місцевості".

Наведене вище обгрунтування нової хвилі чуток про Mirage 2000 для України по-своєму виглядає дивним і малоймовірним, але водночас і привертає певну увагу. Особливо, якщо врахувати, що Франція уже мала досвід переучування німецьких пілотів з МіГ-29 на Mirage 2000 всього за 3 місяці.

І також – якщо врахувати те, що лімітуючими факторами для завдання далекобійних ударів ЗСУ по тилам рашистів може бути не тільки кількість фактично переданих КР типів Storm Shadow та SCALP-EG, але і їх носіїв також.

Французька крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Вигляд пускових ПКР Harpoon ВМСУ досі секрет навіть для офіційних відео