xcounter
#

Вигляд пускових ПКР Harpoon ВМСУ досі секрет навіть для офіційних відео

9378
Один із варіантів машини з пусковою установкою комплексу HCDS для запуску ракет Harpoon Block II, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Один із варіантів машини з пусковою установкою комплексу HCDS для запуску ракет Harpoon Block II, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Така зброя допомогла отримати важливу перемогу на морі, але досі є по-своєму таємничою

Прес-служба Військово-Морських Сил України опублікувала відео, присвячене формуванню берегових ракетних військ в складі національного флоту.

В коментарі для цього відео Командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа наголосив зокрема, що повномасштабна війна РФ проти України в чомусь прискорила формування ракетних частин берегової оборони, що зокрема допомогло зменшити відставання у потенціалі, порівняно з Чорноморським флотом РФ. Якщо раніше мова йшла про співвідношення 1:12, то тепер – 1:4, і тепер рашисти не наважуються підходити до Одеси ближче, аніж на 100 морських миль.

Читайте також: У США розкрили кількість батарей Patriot й тепер ясно чому вони "на вагу золота"

Командувач ВМСУ також розповів, що окрім вітчизняного комплексу "Нептун" для знищення ворога на морі також був залучений береговий комплекс Harpoon, який потопив логістичне судно ворога "Василий Бех" біля острова Зміїний. Але що цікаво, демонструвати зовнішній вигляд берегових ПУ під ці ракети не стали навіть у цьому відео. Таким чином, берегові протикорабельні комплекси Harpoon в розпорядженні ВМСУ можна назвати можливо одним із найбільш таємничих видів озброєнь, які були поставлені Україні від країн Заходу.

Бо за понад 1 рік після поставки ми досі знаємо лише те, що для передачі цих протикорабельних систем нашому флоту була залучена коаліція в складі Великої Британії, Голландії та Данії, в рамках якої пускові під ракети мала передавати данська сторона, ну і також – що побічну участь в цій коаліції взяла Іспанія, яка передала п’ять протикорабельних ракет Harpoon.

В теорії, ми й так можемо дізнатись, який зовнішній вигляд мали берегові установки під "Гарпуни" в складі данського флоту, завдяки розміщеному вище відео. Але нюанс в тому, що західні джерела стверджують – у випадку з Україною мова була саме про імпровізоване, а не серійне рішення (тобто в плані берегових ПУ).

Більш того, зараз є ще один користувач ПКР Harpoon у береговій версії HCDS – Тайвань, який під ці платформи використовує пускові установки та деякі елементи апаратури наведення, розміщені на тралах. І ця примітка важлива хоча би для розуміння, що можуть бути одночасно кілька варіантів того, як можуть виглядати комплекси Harpoon в розпорядженні ВМСУ.

Один із варіантів машини з пусковою установкою комплексу HCDS для запуску ракет Harpoon Block II, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо уже продовжувати тему із імпровізованими рішеннями під ПКР, то можемо заодно пригадати й історичний приклад, коли аргентинці в 1982 році під час Фолклендської війни адаптували ПКР Exocet MM38 для запуску з кустарної берегової установки, для якої були використані контейнери з ракетних катерів.

Але водночас, цілком зрозумілою є і логіка, в рамках якої ВМСУ тримають в таємниці всю можливу інформацію по Harpoon в нашому розпорядженні. На ці ракетні комплекси ворог намагається полювати постійно, і наші спецслужби з певною регулярністю звітують про те, що піймали чергового агента росіян, що намагався розвідати розміщення берегових ПКР.

"Кустарна" пускова установка для ПКР Exocet MM38, яку спорудили аргентинські військові під час Фолклендської війни 1982 року, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Читайте також: Taurus у ЗСУ найближчим часом не буде, у Німеччини навіть не готуються до її передачі й цьому є просте пояснення