xcounter
#

Іспанія дала Україні "лише" п’ять Harpoon, але цього б вистачило і на крейсер "Москва", і на більше

16816
Запуск ракети Harpoon Block II із берегового протикорабельного комплексу HCDS, ілюстративне фото з відкритих джерел
Запуск ракети Harpoon Block II із берегового протикорабельного комплексу HCDS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Поставка виглядає незначною, але суттєво допомогла ВМСУ в боротьбі з рашистами у Чорному морі

Портал Infodefensa пише, що міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес в своєму звіті перед місцевим парламентом натякнула зокрема, що Україні були передані зокрема протикорабельні ракети Harpoon. За її словами, мова була про п’ять одиниць.

І хоч строк фактичної передачі ПКР не розкривається, це була перша згадка про те, що Іспанія давала Україні в тому числі й протикорабельну зброю. Бо досі було відомо, що для захисту Чорного моря ВМСУ отримували ракети Harpoon лише від Великої Британії та Нідерландів, а пускові установки для їх запуску поставила Данія.

Читайте також: ВМСУ підтвердили за рік потому удар "Нептуном" по фрегату "Ессен", що був важливим кроком до потоплення "Москви"
Запуск ракети Harpoon, джерело - US Navy

Іспанія змогла "вивільнити" для України ПКР Harpoon, бо поступово переходить на ракети NSM. На перший погляд, "лише" п’ять протикорабельних ракет Harpoon виглядає незначною поставку.

Але реальне значення такої допомоги можна побачити, якщо проведемо наступні порівняння. Для початку – у відкритих джерелах нема вказівок, а яка саме кількість ПКР була отримана від Великої Британії та Голландії. Можливо, на тлі цієї неназваної величини й п'ять ракет від Іспанії насправді були суттєвим посиленням.

Командувач ВМСУ контр-адмірал Неїжпапа у коментарях для ЗМІ згадував зокрема, що для потоплення крейсера "Москва" вистачило всього дві ракети комплексу "Нептун". Хоча в штатних умовах для ураження такої цілі знадобилось би 5-7 ракет, наприклад тих же Harpoon. Котрі власне й розроблялись для ударів по великим радянським надводним кораблям, як то ракетні крейсери проекту 1164.

Іншими словами, Іспанія передала для ВМСУ достатній боєкомплект, якого би точно вистачило для відправки крейсера "Москва" за давно відомою адресою.

Зрештою, ВМСУ застосовували береговий ракетний комплекс Harpoon під час битви за острів Зміїний, і за деякими даними, такими ракетами було потоплено два кораблі рашистів. Але якщо перша ціль точно відома – допоміжний корабель "Василий Бех", то по другому даних досі нема.

Один із варіантів машини з пусковою установкою комплексу HCDS для запуску ракет Harpoon Block II, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо виходити із того, що поява берегових ракетних протикорабельних комплексів в строю ВМСУ допомогла зокрема зняти загрозу морського десанту на Одесу, то тут можна провести ще й таке порівняння. Зазвичай по морській цілі відстрілюють дві ПКР, "перестрахуватись" на випадок непередбаченого. Виходячи з такого, боєзапасу в п'ять іспанських Harpoon вистачило би потопити чи пошкодити мінімум два рашистські десантні кораблі.

Врешті, тут можна пригадати й таку історичну паралель – на початоку війни за Фолкленди у 1982 році Аргентина мала лише п’ять протикорабельних ракет Exocet, три з яких знищили британський HMS Sheffield та контейнеровоз Atlantic Conveyor – "осердя" логістики і допоміжний авіаносець, четверта – пошкодила есмінець HMS Glamorgan в ніч на 12 червня 1982 року. І як потім визнавали самі британці, настільки суттєві втрати ледь не поставили під загрозу зриву всю операцію по звільненню Фолклендських островів.

"Кустарна" пускова установка для ПКР Exocet MM38, яку спорудили аргентинські військові під час Фолклендської війни 1982 року, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: В Києві помітили новий бронекатер "Гюрза", і він матиме особливе завдання на Дніпрі