xcounter
#

Україну протикорабельними Harpoon посилила не тільки Данія: які країни передали ракети для знищення флоту РФ

Пуск Harpoon
Пуск Harpoon
24055

Harpoon Coastal Defense System - дозволить створити надійний захист для узбережжя України

Передача Данією берегового протикорабельного комплексу Harpoon Coastal Defense System, про що офіційно було повідомлено 23 травня на брифінгу у Пентагоні, насправді лише частина допомоги з посилення оборони України. А надання ракет візьмуть на себе й інші союзники.

"Україна отримує пускові установки наземного базування та відповідну кількість протикорабельних ракет Harpoon. Новітню зброю надають Данія Великобританія Нідерланди, до цього процесу долучаться й інші держави", - йдеться у повідомленні Міноборони.

Читайте також: Підготовка до наступу чи відволікання сил ЗСУ: Білорусь зачиняє прикордонні райони, скликає "ополчення", а у Мінську знову багато рашистів

Також подякував не тільки Данії й міністр оборони України Олексій Резніков, який заявив, що: "надання цих ракет так само стало результатом співпраці кількох держав, що дозволило нам отримати "Гарпуни" від датських партнерів за участю британських друзів".

Зазначимо, що Лондон виконав дану у квітні обіцянку поставити Україні протикорабельні ракети. Що цікаво, Рєзніков натякає, що ВМСУ вже готові застосувати Harpoon проти кораблів рашистів, бо, як йдеться у його повідомленні: "їх застосовуватимуть підготовлені українські команди".

Harpoon Coastal Defense System
Harpoon Coastal Defense System у Данії з 2003 року перебував на зберіганні

Варто зазначити, що у численних інших випадках, про передачу зброї до України повідомлялось вже пост-фактум. Так сталось із ракетами Brimstone, гарматами FH70, САУ CAESAR та іншими зразками. Тобто, з великою долею вірогідності, Harpoon не просто передали, а вже навчили розрахунки та підготували для застосування.

Зазначимо, що можливості Harpoon Coastal Defense System, разом із "Нептуном" дозволяють утворити у всій північно-західній части Чорного моря суцільну зону ураження. Розміщення, двох батарей Harpoon, а саме стільки перебувало на озброєнні Данії, будуть важливим доповненням у стійкість протикорабельної оборони узбережжя України.

Водночас, завдяки переліку країн, які передають ракети стала відома і конкретна версія Harpoon. Бо Великобританія має на озброєнні RGM-84D Harpoon Block 1C, а Нідерланди - RGM-84C Harpoon Block 1B.

Дальність польоту цих ракет, за різними специфікаціями, становить від 139 до 150 км. Водночас версія RGM-84D більш сучасна та дозволяє закладати у ракету точки маршруту для одночасної атаки за різними напрямами.

Читайте також: США "забронювали" для України усі можливі САУ М109 та "натівські" снаряди, перші скоро будуть на фронті