xcounter
#

ВМСУ підтвердили за рік потому удар "Нептуном" по фрегату "Ессен", що був важливим кроком до потоплення "Москви"

28289
Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів
Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Росіяни намагались використовувати шаблони 2008 року для війни проти України на морі, за що дуже гірко поплатились

Інформагентство АрміяInform взяло інтерв’ю в начальника кафедри ВМС Національного університету оборони України капітан 1 рангу Степана Яким’яка, котрий розповів про особливості планування ударів нашого флоту по кораблям рашистів у Чорному морі.

Зокрема, як розповів Яким’як, "унікальність наших дій (тобто ВМС України – ред.) була обумовлена тим, що по суті вперше було успішно застосовано береговий ракетний комплекс "Нептун" та завдано ударів по фрегату "Ессен", ракетному крейсеру "Москва". Велику роль у виявленні надводних кораблів противника відігравав безпілотний комплекс Bayraktar TB2".

Читайте також: Чи зможуть наші катери-камікадзе після "обмежень на Starlink" ударити по кораблям з "Калібрами"
Фрегат Чорноморського флоту РФ "Адмирал Эссен", листопад 2022 року, фото з відкритих джерел

По суті, це було перше підтвердження з офіційних джерел про те, що весною 2022 року ВМС України завдали ракетний удар по фрегату ЧФ РФ "Адмирал Эссен" із комплексу "Нептун". Навіть якщо удар не привів до потоплення корабля "Эссен", оргвисновки з нього були використані для потоплення крейсера "Москва" - найяскравішої перемоги не лише в історії ВМС України, але й в усій світовій історії застосування ракет для війни на морі.

Станом на квітень 2022 року у відкритих джерелах уже були повідомлення про те, що до перемоги над "Москвою" наш "Нептун" також бив по рашистським фрегатам "Адмирал Эссен" та "Адмирал Григорович", але факт таких атак до цього моменту з офіційних джерел не підтверджувався.

Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Яким’як також розповів, що при прогнозуванні дій ЧФ РФ та плануванні можливих ракетних ударів по кораблям рашистів наш флот використовував зокрема ретроспективний досвід війни Росії проти Грузії в 2008 році. "Ця робота надала можливість випереджувати противника, завдавати успішних ракетних ударів по його кораблях, що врешті призвело до зриву його панування на морі та відмови від активних дій за межами прибережних районів Криму", - цитує видання слова начальника кафедри ВМС Національного університету оборони України.

Схоже, тут малось на увазі – за очікуваннями наших прогнозистів, рашисти у 2022 році будуть використовувати свої великі надводні кораблі для фізичної блокади Чорноморського узбережжя, як вони це робили і в 2008 році. Прогноз такий виправдався, і за використання шаблонів майже 15-річної давнини росіяни поплатились гірко як ніколи, бо втрата "Москви" від Нептуна уже перейшла в розряд їх "фантомного болю".

Крейсер "Москва" перед своїм потопленням у квітні 2022 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Якщо рашисти кинуть десант на Одесу, то в них буде провал як під час війни проти Японії в 1945 році