xcounter
#

ВМС України готують екіпажі на додаткові протикорабельні комплекси та дрони

19951
Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів
Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Берегова ракетна зброя дозволила нашому флоту вчетверо скоротити розрив у потенціалі з рашистами

Деяка кількість військовослужбовців Військово-Морських Сил України станом на зараз проходять навчання та тренування закордоном. Мова в першу чергу про операторів безпілотних комплексів, берегових протикорабельних комплексів і протимінних систем. Про це в інтерв’ю "Суспільному" заявив командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

"У нас зараз триває підготовка льотчиків за кордоном, навчання операторів "Байрактарів" та інших безпілотних комплексів, які надходять. Це також оператори протимінних систем і крилатих ракет", - сказав Неїжпапа.

Читайте також: Хто допоміг "Нептуну" влучити по "Москві", і яку роль грали "Байрактари"
Bayraktar TB2 ВМСУ, липень 2021 року, фото ілюстративне

У відповідь на питання «"озброєння зараз потрібніше ВМС України", командувач українського флоту розставив пріоритети так – протимінне обладнання, крилаті ракети із дальністю стрільби 200-300 км, ударні та пошуково-рятувальні вертольоти.

Контр-адмірал Неїжпапа також зазначив, що після надходження "нашого національного ракетного комплексу та іншого озброєння" різниця в потенціалах між ВМС України та Чорноморським флотом РФ зменшилась у 4 рази. "Найголовніше завдання ВМС ― не допустити враження території України кораблями-носіями крилатих ракет "Калібр". Це важке завдання, але ми будемо його виконувати», - наголосив керманич ВМСУ.

Запуск ракети Harpoon Block II із берегового протикорабельного комплексу HCDS, ілюстративне фото з відкритих джерел

За його словами, в північно-західній частині Чорного моря після звільнення острова Зміїний утворилась "сіра зона" площею в 25 тисяч квадратних кілометрів акваторії. Рашисти не ризикують тримати в цій зоні свої кораблі, щоб не підставлятись під берегові комплекси ВМСУ.

Але й наш флот також туди зараз не може завести свої кораблі та катери, щоб не заходити в зону ураження ракетних комплексів ЧФ РФ, розташованих на лівобережній частині тимчасово окупованих районів Херсонщини та узбережжі тимчасово окупованого Криму.

Пошуково-рятувальний Sea King, три такі вертольоти Велика Британія передає Україні, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Як "катери-камікадзе" посилять ВМС України, і чи зможуть вони "поховати" великі надводні кораблі