xcounter
#

Як "катери-камікадзе" посилять ВМС України, і чи зможуть вони "поховати" великі надводні кораблі

10167
Українські "катери-камікадзе" йдуть в атаку на рашистські кораблі, ілюстративна графіка від Naval News
Українські "катери-камікадзе" йдуть в атаку на рашистські кораблі, ілюстративна графіка від Naval News

Українські військові зробили революцію в сфері озброєнь, на яку в їх західних колег просто не вистачило уяви. Це матиме свої результати, але у віддаленому майбутньому

Портал Naval News в своїй черговій публікації вирішило оцінити перспективи, які створить для ВМС України флот у 100 "катерів-камікадзе", на які зараз відбувається збір в 25 мільйонів доларів на платформі United24.

На перший погляд, атака 29 жовтня 2022 року на рашистські кораблі в тимчасово окупованому Севастополі за своїми результатами виглядає не дуже вражаюче, на фоні успішного удару по рашистським БДК в окупованому Бердянську 25 березня 2022 року. І на фоні потоплення флагмана ЧФ РФ крейсера "Москва" 13-14 квітня 2022 року. Бо наші "катери-камікадзе" змогли лише підбити 1 фрегат та 1 тральник, і замість втопити ворожі кораблі "просто їх подряпали", пишуть автори видання.

Читайте також: Як дрони за $250 тисяч допоможуть України атакувати кораблі з "Калібрами" та захищати "зерновий коридор"
Перші одиниці флоту "катерів-камікадзе" Сил оборони України, зображення - United24

З іншої сторони, набіг наших "катерів-камікадзе" на рашистські кораблі був у першу чергу важливою психологічною перемогою. Бо Чорноморський флот РФ мінімум 2 тижні був "замкнений" у своїй базі, й замість ударів по Україні був зосереджений на охороні власних стоянок. А наші Сили оборони вперше відчули, що можуть "дістати" рашистські кораблі безпосередньо в місцях їх базування.

Ну а для всього іншого світу набіг на тимчасово окупований Севастополь 29 жовтня 2022 року означав початок принципово нової ери війни на морі. Бо виявилось, що на технологічному рівні «склепали в гаражі» можна виготовити ефективний та дешевий ударний безпілотний корабель, навіть декілька таких "катерів-камікадзе". Для координації дій яких цілком згодиться навіть зв’язок по Starlink. Кожен із таких "дронів-камікадзе" має розмір лише з каное, таку ціль виявити заздалегідь дуже складно, відтак саме малопомітність й робить такі безпілотні катери суттєвою загрозою для великих надводних кораблів.

Морський "дрон-камікадзе" Сил оборони України 29 жовтня 2022 року йде в атаку на рашистський фрегат "Адмирал Макаров", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але далі в своєму викладі автори Naval News ставлять питання так. Насправді, якби подібна атака "катерами-камікадзе" відбувалась проти ВМС США чи Королівського флоту Великої Британії, її результати були б значно гіршими. Бо британські та американські військові регулярно тренуються відбивати малорозмірних надводних цілей, використовуючи зокрема установки Phalanx.

З іншої сторони, західним військовим досі не спадало на гадку зробити те, що й власне зробили їх українські колеги – застосувати аналогічного класу дрони для атаки на противника. Бо їм на це буквально "не вистачило уяви".

Ймовірно, саме так виглядає "начинка" наших "катерів-камікадзе", ілюстративне зображення з відкритих джерел

З однієї сторони, "катери-камікадзе" не показали себе "абсолютною зброєю", бо не змогли втопити жоден рашистський корабель під час атаки. З іншої сторони, такі безпілотні кораблі показали себе гарним засобом для встановлення "зони закритого доступу". Іншими словами, "катери-камікадзе" не здатні "поховати" великі надводні кораблі, але натомість такі безпілотні кораблі мають майбутнє, якщо використовуватимуться разом з іншими засобами війни на морі – малі та великі кораблі, берегові ракетні комплекси тощо.

Для ВМС України тут випливає висновок наступний. "Катери-камікадзе" нам потрібні для встановлення "зони закритого доступу" навколо чорноморських портів. Але вони не "скасовують" необхідність у великих кораблях, як то корвет "Гетьман Іван Мазепа" або ж тральники типу Sandown.

Спуск на воду корвета "Гетьман Іван Мазепа", 2 жовтня 2022 року, фото - прес-служба ВМС України
Читайте також: Хто допоміг "Нептуну" влучити по "Москві", і яку роль грали "Байрактари"