xcounter
#

Хто допоміг "Нептуну" влучити по "Москві", і яку роль грали "Байрактари"

25129
Елементи протикорабельного комплексу "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів
Елементи протикорабельного комплексу "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Знищення флагмана Чорноморського флоту РФ стало однією з найбільш видатних операцій ВМС України. Але її деталі досі лишаються не до кінця зрозумілі

Видання "Українська Правда" 7 листопада 2022 року виступила з публікацією про те, як Україна звільняла від рашистів острів Зміїний. Одна із частин цього тексту була присвячена тому, як ВМС України знищили ракетний крейсер "Москва" - флагман Чорноморського флоту РФ. Хронологію подій "УП" відтворює так. Цитуємо нижче дослівно:

Bayraktar TB2 морської авіації ВМСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

"Ця проблема була вирішена в ніч з 13 на 14 квітня. Українська розвідка зафіксувала в морі крейсер "Москва". Київ відправив запит у європейський розвідпункт НАТО, щоб підтвердити перебування в певному квадраті певного об'єкта, не називаючи, що це. Розвідка НАТО, зокрема за допомогою американського літака-розвідника "Р-8 Посейдон", підтвердила координати "Москви".

Читайте також: РФ вивела з Середземного моря "вбивцю" авіаносців та флагман Тихоокеанського флоту - ракетний крейсер "Варяг"

Після верифікації цих даних Україна провела одну з найблискучіших військових операцій у своїй історії. Кілька безпілотників "Байрактар" відволікали на себе ППО "Москви", а тим часом по отриманих від "Посейдона" координатах були випущені дві українські ракети "Нептун", які й відправили "Москву" туди, куди ще 24 лютого послали її захисники Зміїного", - стверджує в своїй публікації "Українська Правда".

Патрульний літак P-8 Poseidon ВМС США з відкритими бомболюками та двома ракетами UGM-84 "Гарпун", що підвішені на пілонах крил, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наведений вище фрагмент є цінним тому, що це одна із перших спроб скласти цілісну картину однієї з найбільших перемог українського флоту у війні проти Росії. Але якщо вчитатись ще раз, можна знайти декілька "слабких місць", які ставлять під сумнів усе вищевикладене.

Для початку – якщо опиратись на слова авторів "УП", виходить, що Сили оборони України дали запит колегам з НАТО "ми вам не скажемо, що шукаємо, але скажіть нам, що є за конкретними координатами". Якщо б так було справді, то НАТО найбільш ймовірно просто б відхилило запит на розвіддані. Бо гратись в подібні "семантичні ігри" із партнерами, які мають як мінімум не гірший рівень ситуаційної обізнаності – як мінімум недоречно.

Крейсер "Москва" після влучання ракет "Нептуна", квітень 2022 року, видно хаотичну роботу систем пожежогасіння, фото з відкритих джерел

Окремий "слабкий момент" - це про Bayraktar TB2, які начебто "відволікали" засоби протиповітряної оборони крейсера "Москва".

Для початку, емпірична логіка – щоб "відволікати" протиповітряну оборону ворога, потрібно щоб ця ППО взагалі працювала. Бо останні фото крейсера "Москва" перед загибеллю цього рашистського корабля чітко показують - комплекси "Оса" не були розгорнуті для стрільби, копоті від пусків ракет С-300 нема. І це означає, що екіпаж "Москви" взагалі не приводив засоби протиповітряної оборони в бойову готовність.

Інфографіка аналітика H I Suttton із аналізом пошкоджень "Москви", яка доводить зокрема, що рашисти на крейсері взагалі не вмикали ППО в роботу

Формулювання "відволікали на себе ППО" означає, що командування Сил оборони України начебто використовувало Bayraktar TB2 як "розхідний матеріал", що мав "убитись" об протиповітряну оборону крейсера "Москва". Але навряд чи так було насправді. Зважаючи на те, наскільки цінну апаратуру мають "Байрактари", яка наприклад дозволяла вести зйомку острова Зміїний, взагалі баражуючи над Одесою.

Скоріш за все, у цій історії наші Bayraktar TB2 виконували зовсім іншу функцію. Саме екіпажам цих безпілотників могла випасти честь першими виявити "Москву" перед ударом, і саме екіпажам цих безпілотників могла випасти першими зафіксувати факт влучання "Нептунів" по уже загиблому флагману ЧФ РФ.

Орієнтовні координати, де у квітні 2022 року затонув рашистський крейсер "Москва"
Читайте також: Окупанти в Криму можуть отримати два нові корвети на 16 "Калібрів", кораблі уже рік на випробуваннях