xcounter
#

Як дрони за $250 тисяч допоможуть України атакувати кораблі з "Калібрами" та захищати "зерновий коридор"

9504
Морський "дрон-камікадзе" Сил оборони України 29 жовтня 2022 року йде в атаку на рашистський фрегат "Адмирал Макаров", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Морський "дрон-камікадзе" Сил оборони України 29 жовтня 2022 року йде в атаку на рашистський фрегат "Адмирал Макаров", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Щоб народити новий рід морських озброєнь, знадобиться "лише" $25 мільйонів внесків

Портал Naval News опублікував інтерв’ю з Василем Боднарем, послом України в Туреччині. Говорили про збір на 100 безпілотних "катерів-камікадзе", який стартував 11 листопада 2022 року на платформі United24.

Під час цього інтерв’ю посол України в Туреччині Василь Боднар озвучив дві головні тези. Перша – Україна збирає на флот в 100 "катерів-камікадзе", щоб захищати "зерновий коридор", який працює в портах "Великої Одеси". Та в перспективі може розширитись на інші порти України в Чорному морі. Також "катери-камікадзе" у такій великій кількості потрібні нашій країні, щоб атакувати кораблі ЧФ РФ, які виступають носіями ракет "Калібр" та обстрілюють наші мирні міста.

Читайте також: Франція будує серію фрегатів, більше схожих на броненосці початку 20 сторіччя
Перші одиниці флоту "катерів-камікадзе" Сил оборони України, зображення - United24

Теза друга – Чорноморський флот РФ є законною військовою ціллю для України. Але наша держава не використовує і не використовуватиме "зерновий коридор" для атак проти рашистів, в тому числі – для майбутніх набігів "катерів-камікадзе" на ворожі кораблі.

Посол України в Туреччині Боднар також розповів Naval News, що за 3 дні збору платформа United24 назбирала уже 3 мільйони доларів на "катери-камікадзе", і цього вистачить уже на 12 (із 100 запланованих) безпілотних катерів. "Скидатись" на такий проект можуть люди доброї волі з усього світу. Зокрема, 250 тисяч доларів на один "катер-камікадзе" уже назбирали жителі Литви на чолі з журналістом Андрюсом Тапіносом.

Нинішня конфігурація "зернового коридору", зображення наводить Naval News

Від Defense Express додамо наступне. По суті, на наших очах розгортається проект заявленою вартістю всього в 25 мільйонів доларів, як на очах у всього світу створити новий рід морських озброєнь. Але саме тому, що цей вид озброєнь – новий, тут варто не будувати заздалегідь завищені очікування.

Бо, наприклад, судячи із уже заявлених ТТХ морських "дронів-камікадзе", ці засоби із радіусом дії мінімум в 400 км цілком успішно можуть виступати першим, дальнім ешелоном протидесантної оборони. Але бойова частина лише в 200 кг – як виявилось, цього недостатньо, щоб втопити ворожий корабель класу "фрегат" чи "тральник". І ця характеристика перетворює "катер-камікадзе" у поточній ітерації скоріше у збільшений аналог легкої торпеди.

Наприкінці вересня 2022 року Сили оборони України ймовірно намагались атакувати "катером-камікадзе" російський БДК проекту 775, ілюстративний рендер від H I Sutton

З іншої сторони, тут цілком можна заперечити, що наші "катери-камікадзе" - доволі ефективні, як на свою доволі малу вартість. І такий аргумент матиме свою раціональну підставу. Бо так виходить, що один український "катер-камікадзе" коштує як лише два "Джевеліни" чи дві керовані ракети GMLRS до M142 HIMARS.

Порівнювати вартість "катера-камікадзе" із вартістю ПКР західного виробництва – вправа можливо не зовсім методологічно вірна. Втім, якщо тут не зупинятись, і попрацювати з джерелами відкритих даних, то тут можемо побачити таку картину.

Запуск ракети Harpoon Block II із берегового протикорабельного комплексу HCDS, ілюстративне фото з відкритих джерел

Самі американці не поспішають заявляти, скільки конкретно може коштувати один екземпляр ракети Harpoon, незалежно від модифікації. Крилата ракета Tomahawk "в базовій комплектації" коштує 1,5 мільйона доларів, а скільки коштує комплект для "переоснащення" КР в протикорабельну версію – точно невідомо. А от бестселлер серед західних ПКР – норвезька NSM коштує взагалі 2,2 мільйони доларів за одиницю.

Тим більш, після нової перемоги та звільнення Херсону Україна опинилась саме у тій ситуації, коли їй потрібно багато зброї для війни на морі, "тут і негайно". За деякими повідомленнями, ЗСУ уже ведуть операцію по звільненню Кінбурнської коси від рашистів. Коли ця операція завершиться успіхом, наша держава зможе розблокувати порти та гавані у Миколаєві та Херсоні. Що в свою чергу суттєво розширює операційну площу, де ВМС України потрібно буде утримувати "зону закритого доступу" для рашистів.

Протикорабельний комплекс "Нептун" ВМС України, ілюстративне зображення довоєнних часів
Читайте також: Хто допоміг "Нептуну" влучити по "Москві", і яку роль грали "Байрактари"