xcounter
#

Франція будує серію фрегатів, більше схожих на броненосці початку 20 сторіччя

18708
Спуск на воду першого фрегата за проектом FDI, 7 листопада 2022 року, зображення – Naval Group
Спуск на воду першого фрегата за проектом FDI, 7 листопада 2022 року, зображення – Naval Group

Від своїх "попередників" нові французькі кораблі відрізнятимуться меншими габаритами та дещо гіршою озброєністю

Французька кораблебудівна компанія Naval Group 7 листопада 2022 року спустила на воду фрегат Amiral Ronarc'h, перший із 5 кораблів проекту FDI для військово-морських сил Франції. Про це cповіщає портал Naval News.

Церемонія "часткового спуску" відбулась у місті Лор’ян, через погані погодні умови корабель по факту не виводили назовні із верфі. На цій церемонії був присутній міністр оборони Франції Себастьян Лекорно та його грецький колега Ніколаос Панайотополус.

Читайте також: Хто допоміг "Нептуну" влучити по "Москві", і яку роль грали "Байрактари"

Закладка кіля фрегата Amiral Ronarc'h відбулась в грудні 2021 року, вийти на ходові випробування цей корабель має в 2023 році, увійти до складу ВМС Франції –у 2024 році. Інші чотири фрегати проекту FDI французький флот має отримати до 2030 року.

До того ж 2030 року Naval Group також має виготовити три фрегати FDI для ВМС Греції, за уже існуючим контрактом, укладеним у вересні 2021 року. Угода передбачає зокрема, що грецькі компанії виступатимуть субпідрядниками під час робіт по кораблям цього типу.

Спуск на воду першого фрегата за проектом FDI, 7 листопада 2022 року, зображення – Naval Group

Французи пишаються, що їх фрегати проекту FDI стануть першими кораблями, що будуть повністю захищеними в плані кібербезпеки. На ці фрегати покладається в першу чергу саме ескортна функція.

Саме тому й була обрана така незвична конструкція носової частини, яка має забезпечувати гарну морехідність та малу радіолокаційну помітність. Яка "споріднює" цей фрегат першої половини 21 сторіччя з броненосцем початку 20 сторіччя.

Фрегати проекту FDI призначені як і для самостійних дій, так і для дій в складі з'єднань різнорідних кораблів, зображення ілюстративне

Якщо порівнювати з "попередниками", фрегатами проекту FREMM, то французькі фрегати FDI мають дещо слабші характеристики.

При повному водозаміщенні в 4500 тонн (у FREMM – до 6 тисяч тонн) кораблі проекту FDI мають зокрема лише 8 вертикальних ПУ для протикорабельних ракет Exocet (на FREMM – 16 універсальних вертикальних ПУ для крилатих ракет Scalp Naval), та 16 універсальних ПУ для зенітних ракет Aster 15/30 (аналогічно як на фрегатах FREMM).

Рендер фрегата за проектом FDI, який постачатиметься для флотів Греції та Франції, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Франція починає виробляти новітні Exocet MM40 Block 3c, але темпи поставок аж ніяк не вражають