xcounter
#

Франція починає виробляти новітні Exocet MM40 Block 3c, але темпи поставок аж ніяк не вражають

8630
Французька протикорабельна ракета Exocet MM40 Block 3c, зображення з відкритих джерел
Французька протикорабельна ракета Exocet MM40 Block 3c, зображення з відкритих джерел

Французи гарячково "наздоганятимуть" план, який мав бути виконаний ще 2 роки назад

Корпорація MBDA в грудні цього року почне поставляти для ВМС Франції новітні протикорабельні ракети корабельного базування Exocet MM40 у модифікації Block 3c. В останній місяць 2022 року французький флот має отримати перші чотири такі ракети, протягом 2023 року – ще 31 ракета, а загальний портфель замовлень і поставок має скласти 55 одиниці Exocet MM40 Block 3c.

Відповідні правки в оборонний бюджет вже внесло Міноборони Франції, пише портал Naval News.

Читайте також: Франція збільшує оборонний бюджет: потрібні снаряди, нові Rafale та супутники
Пуск ПКР Exocet MM40 Block 3c, зображення з відкритих джерел

Цікаво, що при цьому французьке оборонне відомство також замовило в MBDA 45 комплектів для конверсії MM40 Block 3 до рівня Block 3c. В

ід своїх попередниць протикорабельна ракета Exocet MM40 Block 3c відрізняється зокрема більшою стійкістю до радіоелектронних завад, та збільшеною дальністю стрільби до 200 км. Радіолокаційна голівка самонаведення отримала можливість розпізнавати конкретно "свою" ціль серед групи ворожих кораблів. Що за рівнем технологічності вивело новітню французьку ПКР у рівень з норвезькою NSM.

Французька протикорабельна ракета Exocet MM40 Block 3c, зображення - Nalal News

Такий комплекс оновлень дозволить французькій Exocet MM40 Block 3c прослужити як мінімум до середини 2030-х років, поки в стрій не стане її заміна під індексом FCAS/W. Але от нюанс – за попередніми планами Міноборони Франції, всі 55 екземплярів Exocet MM40 Block 3c мали бути виготовлені ще в 2020 році. В якості причини затримок MBDA назвало "розрив логістичних ланцюжків через коронавірус".

І тепер французам доведеться надолужувати свої плани по новітніх ПКР із відставанням на 2 роки, і темпами, які аж ніяк не вражають.

Французька протикорабельна ракета Exocet MM40 Block 3c, зображення - Nalal News

Читайте також: Франція оцінила досвід ЗСУ та зрозуміла, що снаряди та CAESAR треба виготовляти в рази швидше