xcounter
#

Франція отримала від Греції замовлення на поставку перспективних фрегатів проекту FDI

1301
Такі кораблі для Греції будуватимуться на потужностях у Франції
Такі кораблі для Греції будуватимуться на потужностях у Франції

Французька Naval Group пропонувала грецьким ВМС купити також три корвети Gowind-2500 для заміни старих фрегатів проекту MEKO 200. Але на такий "опціон" від Парижу Афіни уже не погодились

Президент Франції Еммануель Макрон та прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс сьогодні, 28 вересня 2021 року, підписали угоду про "встановлення стратегічного партнерства".Один із пунктів цієї угоди – Франція поставить Греції три перспективні фрегати проекту FDI з опціоном на поставку ще одного такого корабля, пише портал Naval Post.

Урядовці Франції та Греції укладають угоду про "встановлення стратегічного партнерства", яка передбачає зокрема поставку французьких фрегатів для грецьких ВМС

Офіційно – сторони не розкривають вартість угоди на поставку фрегатів, та строк будівництва кораблів. Але тут варто нагадати, що Франція та Греція ведуть перемовини про поставку кораблів проекту FDI, він же Belharra, ще з січня 2021 року. І уже тоді фігурувала цифра можливої вартості контракту в 4 мільярди євро: будівництво корпусів – 2,5 мільярди євро, поставка озброєння та іншого оснащення для кораблів – ще 1,5 мільярди євро.

Читайте також: Туреччина спустила на воду "флагманський" танкодесантний корабель на замовлення ВМС Катару
Скільки коштують такі ж кораблі для ВМС Франції - дані не розголошуються

Також відомо, що зараз французька Naval Group веде будівництво одразу п’яти фрегатів проекту FDI у двох серіях, і ці кораблі мають стати до строю французьких ВМС протягом 2023-2025 років.

Циркулювали дані, що на додачу до фрегатів проекту FDI Афіни також можуть замовити поставку трьох корветів проекту Gowind-2500. Але схоже, в останній момент влада Греції передумала купувати корвети французького виробництва.

Корвети проекту Gowind-2500 - один із найбільш "ходових" проектів бойових кораблів на світовому ринку озброєнь

Передбачається, що фрегати проекту FDI, вони ж Belhara, матимуть такі ТТХ:

  • водотоннажність – 4500 тонн;
  • довжина корпусу – 122 метри;
  • швидкість ходу – 27 вузлів;
  • екіпаж – 125 осіб;
  • дальність ходу – 5000 миль на швидкості 15 вузлів, автономність – 45 діб;
  • набір озброєння – одна артустановка калібром 76-мм, дві артустановки калібром 20-мм, вісім пускових установок для протикорабельних ракет Exocet MM40 Block 3С, 16 установок для вертикального пуску зенітних ракет Aster 15/30, чотири 324-мм торпедних апарати, гелікоптер NH90 Cayman та безпілотний літальний апарат.
Фрегати проекту FDI призначені як і для самостійних дій, так і для дій в складі з'єднань різнорідних кораблів
Читайте також: Ізраїль презентував свою ПКР для заміни "Гарпунів" на британських фрегатах