xcounter
#

Ізраїль презентував свою ПКР для заміни "Гарпунів" на британських фрегатах

2145
Британський флот шукає новітню ракету, яка допоможе реагувати "на усі перспективні виклики"
Британський флот шукає новітню ракету, яка допоможе реагувати "на усі перспективні виклики"

Після 2023 року Королівські ВМС Великої Британії можуть взагалі залишитись без керованої протикорабельної зброї, тому новітня ПКР потрібна британцям "на учора"

Під час міжнародної військово-морської виставки DSEI-2021,що відбувалась у Лодоні, ізраїльська оборонна компанія Israeli Aerospace Industries (IAI) презентувала свою протикорабельну ракету Sea Serpent.

Ця ПКР розроблялась у співпраці з французькою оборонною компанією Thales саме під вимоги британської оборонної програми SSGW (Surface to Surface Guided Weapon) по заміні керованої ракетної зброї на фрегатах Type 23, пише портал Naval News.

Читайте також: Субмарин для Австралії виявилось "мало", США та Велика Британія можуть "випхати" Францію з контракту на фрегати для Греції
Виставкова презентація ракети Sea Serpent на експозиції DSEI-2021, фото порталу Naval News

Про характеристики своєї розробки конструктори з IAI воліють говорити в загальних рисах. Зокрема заявляється, що Sea Serpent матиме дальність стрільби до 290 кілометрів, та зможе "перемикатись" на інші цілі за допомогою команд від операторів ПКР або ж бортових датчиків самої ракети.

Схоже, Sea Serpent можна вважати удосконаленим варіантом іншої новітньої ізраїльської ПКР - Sea Breaker, котра має функцію "перемикання" на більш пріоритетні цілі за допомогою бортового "штучного інтелекту", та входить до складу озброєння корветів проекту Sa`ar 6 ВМС Ізраїлю.

Протикорабельна ракета Sea Breaker ізраїльської розробки, ілюстративний рендер

При цьому, як говорять представники Israeli Aerospace Industries, вони розробляли свою ПКР Sea Serpent як частину "букету" замовлень на ПКР для флотів інших країн світу – паралельно йшли роботи по розробці ракети Blue Spear для флоту Сінгапуру та по модернізації ПКР Gabriel V для флоту Фінляндії.

Ізраїль та Велика Британія не мали жодних відкритих угод про розробку протикорабельної зброї. Схоже, тут конструктори з IAI просто визначили перспективного клієнта, вивчили його потреби, на основі цих даних запропонували перспективний продукт, та й поспішили заявити щось на кшалт "наша новітня ПКР відповідатиме усім викликам, які стоятимуть перед Королівськими ВМС".

Виставкова презентація ракети Sea Serpent на експозиції DSEI-2021, фото порталу Naval News

Бо для британських ВМС справа із керованим протикорабельним озброєнням виглядає вкрай невтішно.

Зокрема, як розповідав Defense Express, у січні 2021 року військово-морські сили Великої Британії підписали угоду із корпорацією Babcock International про подовження до 2023 року строку служби ПКР Harpoon Block 1C, що входять набору озброєння фрегатів Type 31.

В склад озброєння фрегатів Type 23 ВМС Великої Британії входять вісім протикорабельних ракет Harpoon

Ракети Harpoon Block 1C були прийняті на озброєння британського флоту ще в 1980-х роках, і мали бути списані ще в 2018 році.

Але на той момент Туманний Альбіон не мав альтернативи, аніж просто подовжити строк служби ракет Harpoon Block 1C.

Рендер можливого зовнішнього вигляду ракети за проектом Future Cruise/Anti–Ship Weapon, що має стати "наступницею" ПКР Harpoon в строю британських ВМС

В теорії, у 2023 році Велика Британія планує обрати на конкурсі "проміжну" протикорабельну ракету, що стоятиме на озброєнні Королівських ВМС до початку 2030-х років. А з початку 2030-х років британський флот має отримати на озброєння ракету під індексом Future Cruise/Anti–Ship Weapon, яка уже розробляється як наступник ракети "Гарпун".

Крилата ракета за індексом Future Cruise/Anti–Ship Weapon розробляється як елемент озброєння перспективних фрегатів ВМС Великої Британії за проектом Type 26

На програму Future Cruise/Anti–Ship Weapon оборонне відомство Великої Британії планує витратити мінімум 100 мільйонів фунтів стерлінгів, пише портал UK Defence Journal.

Схоже, Ізраїль із його протикорабельною ракетою Sea Serpent поки що "цілиться" саме на перемогу в конкурсі на "проміжну" ракету для ВМС Великої Британії.

Велика Британія шукає "тимчасову" протикорабельну ракету для фрегатів Type 23, бо якраз на початку 2030-х років планує ці кораблі вивести із складу своїх ВМС
Читайте також: Туреччина спустила на воду "флагманський" танкодесантний корабель на замовлення ВМС Катару