xcounter
#

Якщо рашисти кинуть десант на Одесу, то в них буде провал як під час війни проти Японії в 1945 році

6709
Армія РФ проводить "репетицію висадки" на чорноморське побережжя України в рамках маневрів на мисі Опук, квітень 2021 року, фото ілюстративне
Армія РФ проводить "репетицію висадки" на чорноморське побережжя України в рамках маневрів на мисі Опук, квітень 2021 року, фото ілюстративне

Росіяни завжди намагаються "задавити масою" при поганій організації, що для них закінчувалось погано навіть при війні на морі

Кремль веде "активні заходи", які можуть передувати агресії проти Молдови, та імітує загрозу атаки на Одещину із суходолу. В цьому контексті міністр оборони Рєзніков окремо заявляв, що рашисти нездатні висадити морський десант біля Одеси, бо наше узбережжя надійно прикривають протикорабельні ракетні комплекси "Нептун" та Harpoon.

Але тут можна поставити питання й так – а наскільки РФ зараз в принципі здатна організувати морський десант? Почнімо з того, що ЗСУ під час боїв проти рашистів утилізували кадровий склад підрозділів морської піхоти Каспійської флотилії, Чорноморського і Тихоокеанського флотів. Відповідно, виникає питання – а кого висаджувати взагалі.

Читайте також: Про субмарини із Tomahawk для України можна навіть не жартувати, там уже Австралія зайняла чергу до 2040 року
Висадка морської піхоти ВМФ РФ "наплавом" під час навчань "Запад-2021", вересень 2021 року, фото з відкритих джерел

Далі виникає питання – а з чого висаджувати десант?Навіть якщо в Чорному морі досі стоїть 12 десантних кораблів ВМФ РФ, не всі із них м’яко кажучи можна задіяти для десантної операції. Частина з цих кораблів стоїть на перманентному ремонті, зокрема тому що "польські форсунки підкачали". Інша частина активно використовувалась для логістики російських окупаційних військ чи демонстраційних дій на морі, що також виключає готовність до морської десантної операції "одразу по команді".

А доволі мале число цивільних суден, що "світяться" в історії з перевалкою краденого зерна та іншої контрабанди, показує, що і такий резерв плавзасобів у росіян вкрай малий.

Врешті, виникає наступне питання – а чи мають росіяни досвід морських десантних операцій в реальних бойових умовах? Після 1945 року Росія насправді масштабних десантів на морі не проводила, а досвід їх десантних операцій під час Другої світової війни складно назвати успішним, м’яко кажучи. Точніше навпаки – росіяни примудрялись провалити підготовку до операцій та зазнавати важких втрат навіть у боях проти японців, які у серпні 1945 року вже були паралізованим противником.

ВДК проекту 11711 на чолі формації десантних кораблів ВМФ РФ покидає Балтійське море та йде у Чорне, січень 2022 року, фото з відкритих джерел

Наприклад, як розповідає в своєму блозі US Naval Institute, до початку 1945 року радянське військо встигло провести 114 десантних операцій на морі. Що в теорії мало би навчити "до автоматизму" таким речам, як то ведення розвідки, узгодження графіків приходу суден декількох ешелонів, взаємодія десанту на березі та кораблів у морі тощо.

Для десантних операцій проти Японії в рамках "ленд-лізу" від США Кремль тоді отримав 150 різних кораблів, зокрема 30 десантних кораблів LCI (L). Але як далі показала практика, росіяни не зуміли скористатись ані технічною перевагою, ані накопиченим досвідом.

Наприклад, для висадки трьох хвиль десанту загалом в 4 тисячі "багнетів" в корейський порт Чхонджин, що знаходився за 128 морських миль від Владівостока, росіянам знадобилось три дні – з 13 по 16 серпня 1945 року. Розвідка була проведена погано, японські військові чинили запеклий опір, але в розпал боїв були вимушені здатись через оголошену капітуляцію Японії. І в цій історії втрати в близько 400 десантників або ж кожен десятий убитими росіяни вважають ще "вдалою десантною операцією".

Великий десантний корабель "Петр Моргунов" Північного флоту РФ іде до Чорного моря з явним "перегрузом", лютий 2022 року, фото з відкритих джерел

Або ж інший приклад – для висадки 8-тисячного десанту на Шумшу, найбільший острів Курильської гряди протягом 19-23 серпня 1945 року росіянам знадобилось загалом 5 днів.

При цьому ніхто із них не потурбувався про те, щоб адекватно "упакувати»"на десантних кораблях висадочні засоби, важке озброєння, амуніцію та засоби зв’язку для передових частин десанту. Про розвідку також ніхто не потурбувався. Тому, наприклад, при "символічній" кількості берегової артилерії японців росіяни втратили одразу 2 десантні кораблі. Через погано продуманий алгоритм висадки втрати склали понад 300 бійців "безвісти зниклими".

А загальні втрати росіян у цій операції сягають майже півтори тисячі осіб вбитими та пораненими, або ж майже кожен п’ятий.

Два десантні кораблі проекту 1171 в акваторії тимчасово окупованого Севастополя, фото - Крым.Реалии, дата публікації - 21 квітня 2022 року

Можливо, пам’ятаючи саме про цей досвід, Росія й вирішила одразу в березні 2022 року використати свою морську піхоту із Чорноморського та Тихоокеанського флотів і Каспійської флотилії скоріше як сухопутні штурмові частини. Особливо на тлі того, що тоді рашистські кораблі не зуміли підійти до Одесу, яку тоді прикривала лише берегова артилерія.

А коли уже в квітні-травні 2022 року почалось насичення нашої берегової оборони комплексами "Нептун" та Harpoon, росіяни остаточно втратили "вікно можливостей" для десанту біля Одеси. Через що тепер відчувають гострі "фантомні болі".

Кораблі ЧФ РФ у Графській бухті тимчасово окупованого Севастополя, перший зліва – БДК проекту 11711 "Петр Моргунов", фото – "Крым.Реалии", дата публікації – 28 травня 2022 року
Читайте також: Якщо британці відправлять тральники для ВМСУ, чи пропустить ці кораблі Туреччина через Протоки