xcounter
#

Неїжпапа натякнув, коли ВМС України отримали "Нептун" для стрільби по рашистам

49807
Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів
Протикорабельний комплекс "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Яке найпотужніше озброєння мав наш флот на початок вторгнення РФ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа дав інтерв’ю про бойову роботу нашого флоту у відсічі російським загарбникам.

Зокрема, Неїжпапа в цьому інтерв’ю сказав, що станом на 24 лютого 2022 року найпотужнішою зброєю ВМС України були саме міни, і ця зброя була використана для зриву можливого морського десанту противника. Водночас, були також розгорнуті батареї берегової артилерії ВМСУ, які могли отримувати цілевказівки від системи ситуаційної обізнаності. Командувач ВМСУ також вказав на безпілотні комплекси Bayraktar TB2, які були розпорядженні Морської авіації, та активно працювали по рашистам зокрема на Херсонщині в перші дні війни.

Читайте також: Як судно ВМСУ "Балта" допомогло не пропустити кораблі рашистів до Одеси (відео)
Bayraktar TB2 із складу морської авіації Військово-Морських Сил України, липень 2021 року, фото ілюстративне

Ці слова контр-адмірала Неїжпапи можна трактувати зокрема як натяк, що ВМС України станом на 24 лютого 2022 року не мали в своєму розпорядженні боєздатні протикорабельні комплекси "Нептун", які можна було б застосовувати для стрільби по ворожим кораблям.

Відповідно, далі можемо зробити висновок про те, що здатні стріляти по рашистам "Нептуни" наш флот отримав у проміжку березень-квітень 2022 року. Але ракет Р-360 було отримано у невеликій кількості, і їх берегли для найбільш стратегічно важливих цілей, як то крейсер "Москва".

Елементи протикорабельного комплексу "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Нестачу сил та засобів для протистояння противнику моряки ВМСУ компенсували власною виучкою та хоробрістю, і приклади цього заслуговують на окремі сторінки у воєнній історії. Зокрема, Командувач ВМС України Неїжпапа розповів про епізод, коли водолазний бот "Почаїв" зумів примусити відступити в бою новітній рашистський фрегат "Адмирал Макаров".

Неїжпапа не став розкривати, коли саме відбувся цей епізод, зате розповів про перебіг самого бою.

Фрегат Чорноморського флоту РФ "Адмирал Макаров", ілюстративне фото довоєнних часів

Рашисти відкрили вогонь по "Почаєву" із носової 100-мм артустановки, але ні разу так і не влучили у 40-метровий бот, що може йти зі швидкістю максимум 12 вузлів на годину. Це тому, що команда "Почаєва" настільки вміло маневрувала та відбивалась від ворога.

Потенціал обох противників був неспівмірним – бот "Почаїв" має лише два пости для кулеметів ДШК. Але команда нашого бота діяла хитрістю, та виманила рашистський "Макаров" прямо під берегову артилерію ВМСУ. Ворожий фрегат був вимушений з ганьбою тікати до тимчасово окупованого Севастополя.

Водолазний бот "Почаїв" ВМС України, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Західні ЗМІ натякнули, як Очаків став важливою точкою в битві за Південь України (фото)