xcounter
#

У Росії шукають способи, як вберегти свої кораблі від знищення "Нептуном"

Розвиток морської ППО, шпигунство та саботаж на виробництвах в Україні - у переліку контр-дій ворога
РК-360МЦ "Нептун"
РК-360МЦ "Нептун"
15056

​"Не можна виключати, що якусь кількість берегових ракетних комплексів "Нептун" Україна все-таки розгорне. І тоді перед кораблями ВМФ РФ впритул постане питання: а чи можемо ми збивати такі цілі?" Ось таке питання було піднято у публікації у російській газеті "Взгляд". То ж що планують робити за "поребріком" у відповідь ?

У публікації наголошується, що хибною є думка про те, що якщо протикорабельна ракета, як, зокрема, український "Нептун" - дозвукова за своєю швидкістью, то збити її раз плюнути. Це не так.

"І "Гарпун", і російська Х-35 / 3М24, і всі інші такі ракети - це дуже складні цілі. Вони дуже малі, і навіть без спеціальних конструктивних заходів щодо зниження радіолокаційної помітності ( "стелс") їх помітність в радіолокаційному діапазоні невелика.

Читайте також: Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" прийнято на озброєння ЗСУ

Вони летять на малій висоті, у лічених метрах над водою, і це сильно ускладнює наведення на них зенітних ракет і прицілювання зенітної артилерії, наголошується у публікації.

Крім того. Якщо у ВМФ СРСР до стрільби по малорозмірних цілям ставилися дуже серйозно (наприклад, стріляли навіть по малим протитанковим ракетам, щоб бути впевненими вкможливості вразити будь-яку ціль), то у ВМФ Росії з цим величезні проблеми.

Р-360
Крилата ракета Р-360 "Нептун" розроблена ДККБ "Луч"

"Зокрема, у нас немає безпечних для корабля ракет-мішеней. Замість дешевих, легких і безпечних при ударі в корабель (при пропуску цілі) ракет-мішеней, у нас використовуються ті ж протикорабельні ракети з відключеною системою наведення і деякими доробками. Зокрема, імітатором української ракети з її малими розмірами може служити тільки ракета-мішень РМ-24, тобто та ж сама ПКР 3М24.

Лише фрегат Чорноморського флоту "Адмірал Григорович" у травні цього року проводив стрільби по реальній цілі - мішені РМ-24. Два інших чорноморських фрегата проекту 11356 ідентичні "Григоровичу", але екіпажі цих кораблів навичок роботи по таким цілям не мають. Протидію масованому удару протикорабельних ракет, які імітуються цілями, жоден корабель або загін бойових кораблів взагалі ніколи не відпрацьовував.

Тренуватися на такій мішені вкрай небезпечно - зенітна ракета може не знищити її, але пошкодити і збити її з курсу так, що вона вдарить в корабель. А це гарантована аварія з виходом корабля з ладу, його можливим списанням і масовою загибеллю людей. Окремі фрагменти ракети теж можуть вбити і покалічити когось із екіпажу.

"Приклади таких трагедій є і в нашому флоті, і в інших флотах. З цієї причини ВМФ по цій ракеті до недавніх пір просто не стріляв - це занадто небезпечно, а нормальних мішеней немає і не передбачається", - наголошується у російській публікації.

Нептун
Комплекс "Нептун" у повному складі - ще на шассі КрАЗу

Визнається, що екіпажі кораблі ЧФ, оснащені системами ППО, не мають відповідних навичок у боротьбі з протикорабельними ракетами.

Ще одна складова проблеми - Азовське море. Це море мілководне, і ракетним фрегатам там реально нема чого робити. Росія у основному вирішує там свої завдання за допомогою малих прикордонних сторожових кораблів (ПСКР) і кораблів ВМФ з малою водотоннажністю і осадкою, наприклад, катерів.

"Такі кораблі не мають ніяких систем ППО, хоча б теоретично здатних збити "Нептун", і такі системи на них не розмістити навіть при модернізації. Якщо Україна розгорне свої ракети саме на Азові, то там хоч відпрацьовуй завдання ППО, хоч ні, але будь-який наш корабель - це мішень", - відзначають у публікації у російський газеті "Взгляд".

РК-360МЦ Нептун
Перші дослідні зразки ракетного комплексу берегової оборони РК-360МЦ "Нептун" від ДККБ "Луч" вже передані до складу Військово-Морських Сил України. Ці машини необхідні для підготовки розрахунків, які надалі будуть нести бойове чергування та обслуговувати серійні зразки.

Що ж пропонують робити у Росії у відповідь, аби врятувати свої кораблі від знищення "Нептуном"?

1. Активізувати розвиток корабельної ППО та бойову підготовку з відбиття масованих ракетних ударів. З використанням нових мішеней, які "повинні запускатися і з кораблів, і з землі, і з літаків, щоб флот міг реально готуватися до справжніх боїв. Бо "зараз цієї можливості немає, і флот взагалі на реальних цілях майже не тренується".

2. ГРУ ГШ РФ повинно отримати інформацію про роботу системи самонаведення цієї ракети, яка дозволила б створити надійні комплекси перешкод. "Створення систем постановки перешкод для української ракети дозволить нам захистити кораблі в Азовському морі", наголошують у російському виданні.

(Нагадаємо: У 2020 році на Луганщині був затриманий агент ФСБ, який намагався передати секретну документацію на РК "Нептун").

3. Необхідно відстежувати місця дислокації українських ракетних комплексів. "Якщо у України вийде поставляти їх у війська в значних кількостях, то готовність знищити більшість цих комплексів стане для флоту необхідним завданням", планують у РФ.

Нептун
Чорноморський флот РФ зараз складається з 35 основних надводних бойових кораблів різних класів: від ракетного крейсера та фрегатів до ракетних катерів та корветів, включно із великими десантними кораблями. Але також треба враховувати, що у середньому по одній цілі здійснюється пуск, як мінімум, двох ракет для досягнення максимальної вірогідності знищення.

4. Зайнятися саботажем при виробництві протикорабельних ракет та комплексів "Нептун". Бо "теоретично Україна може зробити ці ракети проблемою для нашого ВМФ, і краще не дати цій проблемі з'явитися".

Попри те, що ці рекомендації оприлюднені у загальнополітичній газеті РФ - вони виглядають цілком раціонально. Тож, звісно, ми також маємо взяти до уваги те, що може, буде робити і вже робить ворог, аби вплинути на наші бойові можливості.

Читайте також: Чи бояться крилаті ракети "Нептун" та "Томагавк" російських систем радіоелектронної боротьби