xcounter
#

До якого сценарію агресії Кремля готуються ВМС України, і яка при цьому буде роль "Нептуна" та бронекатерів

18549
Катери ВМС України ведуть вогонь по "умовному противнику", січень 2022 року, фото - прес-служба ВМСУ
Катери ВМС України ведуть вогонь по "умовному противнику", січень 2022 року, фото - прес-служба ВМСУ

Якщо росіяни наважаться на десантну операцію, їх зустрічатиме ешелонована система оборони, яка включатиме в себе патрульні катери, морську авіацію, берегові ракетні комплекси та морську піхоту на суходолі

Військово-Морські Сили України за останні декілька днів провели одразу декілька заходів бойової підготовки. З цього випливає, що наш флот готується до такого сценарію подій.

Скоріш за все Кремль наважиться на масштабну десантну операцію, зона якої охоплюватиме порти Миколаєва та "Великої Одеси". Так росіяни "одним ударом" зможуть вирішити одразу два завдання – "відрізання" України від Чорного моря та бодай часткове блокування судноплавства у наші чорноморські порти.

Читайте також: ЗСУ поблизу кордону з Білоруссю провели стрільби із ПЗРК, "Тунгуски" та "Стріла-10"
Один із "Айлендів" веде вогонь по "умовному противнику", січень 2022 року, фото - прес-служба ВМСУ

Щоб зірвати такий план, наші Військово-Морські Сили будують ешелоновану систему оборони, головною ударною силою якої стане комплекс "Нептун".

Очевидно, що крилаті ракети цього комплексу битимуть по крупним цілям типу бойових або десантних кораблів. Знищення малорозмірних надводних цілей та моніторинг надводної обстановки візьмуть на себе екіпажі катерів типів "Гюрза" та "Айленд", і також – Морської авіації.

МБАКи типу "Гюрза" ВМС України під час навчань, січень 2022 року, фото - прес-служба ВМСУ

Якщо ж якась частина російського морського десанту таки дійде до наших берегів, удар приймуть на себе частини морської піхоти ВМСУ.

Щоб "скинути у море" наші морпіхи готуються застосовувати бронетанкові частини, самохідну артилерію та реактивні системи залпового вогню. Також – готуються до проведення тактичних десантів, метою яких буде нав’язати зустрічний бій силам вторгнення РФ.

Мі-8 Морської авіації ВМСУ та судно забезпечення "Горлівка", січень 2022 року, фото - прес-служба ВМСУ

Зокрема, сьогодні прес-служба ВМС України розповіла, що протягом першої половини кораблі, катери та інші частини нашого флоту провели ряд занять по підвищенню бойової готовності, під час яких відпрацьовувались завдання оборони узбережжя та портів, захисту свободи судноплавства тощо.

Маневри відбувались у північно-західній частині акваторії Чорного моря.

Катери ВМС України виконують патрулювання акваторії Чорного моря, січень 2022 року, фото - прес-служба ВМСУ

Під час цих навчань розрахунок одного із комплексів "Нептун" виконав марш у визначений район та провів електронний пуск по кораблям умовного противника.

Гвинтокрили Мі-8 морської авіації тренувались шукати цілі на суші і на морі, та знищувати їх за допомогою некерованих авіаційних ракет.

Протикорабельний комплекс "Нептун" на позиції та готовий до ведення вогню, січень 2022 року, фото - прес-служба ВМСУ

Кораблі та катери національного флоту виконували патрулювання та відпрацювали висадку десанту на необладнане узбережжя.

Розрахунки ствольної артилерії та РСЗВ БМ-21 "Град" відпрацювали знищення десантного корабля противника.

Водночас, учора прес-служба Генерального штабу ЗСУ повідомила, що 35 бригада морської піхоти ВМСУ провела тренування свого танкового та гаубичного резервів.

Зокрема, екіпажі танків Т-64 та самохідних гаубиць 2С1 "Акація" мали у найкоротший час підготуватись до маршу у визначений район та "виконання завдань за призначенням".

Екіпажі танків та САУ 35 бригади морської бригади готуються до маршу, фото - прес-служба Генерального штабу ЗСУ

Формально, Чорноморський флот РФ має багатократну кількісну перевагу, яка однак не переходить у якість. Наприклад, левова частка російських кораблів на Чорному морі має морально застарілі засоби ППО, і ця обставина лише посилює грізність нашого комплексу "Нептун".

Попри пафосні анонси, частини морської піхоти ЧФ РФ поки не отримали бойові машини БМП-3Ф, які можна висаджувати наплавом із десантних кораблів. Відповідно, російські БДК в умовах реальних бойових дій будуть вимушені підходити впритул до нашого берега, та підставлятись під удар Збройних Сил України.

Десантні кораблі ЧФ РФ демонструють, як підставляться під удар ЗСУ в реальних бойових умовах, фото з відкритих джерелах

Описані вище фактори дають привід сподіватись, що Збройні Сили України, зокрема ВМСУ як їх складова, зможуть показати свою якісну перевагу над противником, навіть якщо РФ таки зважиться на морський десант проти нашої країни.

Читайте також: ЗСУ відпрацювали знищення танків противника за допомогою гармат "Гиацинт-Б"