xcounter
#

У США розкрили кількість батарей Patriot й тепер ясно чому вони "на вагу золота"

Patriot (фото: US DoD)
Patriot (фото: US DoD)
52912

Після того, як у Пентагоні оголосили кількість Patriot, навряд можливо розраховувати, що в Україні їх кількість буде зростати у геометричній прогресії

Україна неодноразово говорила про необхідність отримання додаткових батарей Patriot, які є одним з небагатьох засобів перехоплення балістичних ракет, а також "гіперзвукових" Х-47 "Кинжал", а також високошвидкісних Х-22 та "Оникс".

Але справа в тому, що реальна кількість батарей, які можуть передати до ЗСУ партнери доволі обмежена. Й мова йде навіть про США. Бо, як повідомив очільник US Army Space and Missile Defense Command Деніел Карблер [Daniel Karbler], загалом у розпорядженні американських збройних сил лише 15 батальйонів Patriot.

Читайте також: Іспанія модернізує за 10 млн євро кулемети зразка 1965 року на зразок 1968 року
Patriot

І як його цитує Breaking Defense, зараз прикладаються значні зусилля для того, щоб сформувати 16-ий батальйон. І на це вже виділено кошти, але він поки не укомплектований та не розгорнутий.

Зазначимо, що у США структура Patriot передбачає саме battalion, який, як пише видання, складається з чотирьох батарей. А батарея Patriot містить лише один fire unit, тобто один зенітний ракетний комплекс.

Таким чином загальна кількість Patriot у США дорівнює 60 батарей. І це на всю територію США та всі закордонні бази. І назвати цю кількість достатньою більш ніж важко. А з огляду на це можливо й одразу оцінювати перспективу стрімкого кратного збільшення зенітних ракетних комплексів Patriot у версії PAC 3 у ЗСУ.

Patriot

Як розписались у збройних силах США, така кількість Patriot призводить до того, що перебування комплексів та розрахунків на чергуванні триває значно довше запланованих строків і розтягується в середньому у 1,5 раза від плану.

А загалом, щоб вийти на адекватний рівень відповідно до потреб, наразі Пентагоном заплановано збільшити кількість Patriot на п'ять батальйонів, тобто на 20 батарей. Ця можливість вже затверджена, але поки не отримала повного фінансування.

Також треба зазначити, що стандартна версія Patriot PAC 3 має одну особливість. І це якраз пояснює чому у США ці комплекси міряють у батальйонах. Справа в тому, що у складі батареї знаходиться один радар AN/MPQ-53 або AN/MPQ-65A, який має кут огляду у 120 градусів і саме в ньому може наводити зенітні ракети.

Patriot

Й у випадку, коли необхідно забезпечити круговий захист об'єкта впродовж значного часу необхідно якраз 4 батареї. Бо ЗРК можуть йти на регламенті ремонти та обслуговування. А все це впливає на реальну потребу у комплексах.

Але вирішення цієї вади фактично вже є. Найбільш просунутий варіант - це інтеграція нової РЛС для Patriot під назвою LTAMDS, яка вже має огляд на 360 градусів.

Паралельний й бюджетніший варіант - система Remote Interceptor Guidance-360, яка передбачає можливість керування ракетою не лише з РЛС, а через спеціальну антену. При цьому за виявлення цілей може відповідати будь-який радар інтегрований до загальної системи, навіть значно дешевший та простіший AN/MPQ-64 Sentinel.

Читайте також: Що й від чого могло детонувати на "Пиро-Русс" на території "Загорського оптико-механічного заводу"