xcounter
#

РФ ще в 2021 році вчилась ставити димові завіси як засіб ППО, але проти БПЛА

1353
"Кримський міст" 12 серпня 2023 року, фото — Telegram-канал "Крымский ветер"
"Кримський міст" 12 серпня 2023 року, фото — Telegram-канал "Крымский ветер"

Це певною мірою пояснює, але не прояснює логіку дій російських окупантів при захисті "Кримського мосту"

Рашистські загарбники учора, 12 серпня 2023 року, заявили про нову атаку на "Кримський міст", начебто з використанням перероблених ракет від ЗРК С-200, і при цьому постійно "плутались в показаннях", даючи офіційні повідомлення. Спочатку окупанти заявили про удар по мосту, потім назвали задимлення в районі об’єкту "димовою завісою", далі – про повторну "димову завісу", вже за 15 хвилин – про відновлення руху по "Кримському мосту", наступним кроком – про повторне закриття руху, нові вибухи та роботу ППО з "димовою завісою". І це все протягом 13:14 – 15:10 дня 12 серпня 2023 року.

Зважаючи на плутаність заяв рашистів, то цілком можна зробити висновок, що заяви про "димову завісу" - це у них "новояз" на кшал того, коли вони влучання безпілотників по Москві називають "пригніченням засобами РЕБ". Але тут також і варто пригадати, що ще в 2021 році армія РФ відпрацьовувала захист з використанням димових завіс при майбутніх атаках українських БПЛА.

Читайте також: У НАТО вперто не хочуть переймати реальний бойовий досвід застосування Patriot у ЗСУ
Російські військові відпрацьовують постановку димових завіс для захисту проти БПЛА, січень 2021 року, зображення з відкритих джерел

Defense Express розповідав, що в січні 2021 року війська Центрального військового округу уже відпрацьовували сценарій відбиття масованої атаки дронів на ближніх підступах до об’єкту, оборона якого побудована в кілька ешелонів, зокрема з використанням машин для постановки димових завіс.

В першому ешелоні – станції РЕБ "Житель", які мали за сценарієм навчань придушити канали управління дронами. Як водиться в російських військових у таких випадках, задача була виконана настільки успішно, що БПЛА ворога не змогли навіть злетіти.

Російські військові відпрацьовують використання машин для постановки димових завіс ТДА-3, ілюстративне фото довоєнних часів

Але логічність точно не була сильною стороною сценарію цих навчань. Оскільки наступним кроком зенітники ЦВО тренувались збивати із ЗРК "Тор-М1" в другому ешелоні оборони ті дрони, які таки прорвались після успішного "придушення" каналів управління засобами РЕБ. Як зазвичай, і на цьому етапі навчань усі БПЛА були "успішно збиті". Але щоб точно напевне, у третьому ешелоні оборони стояли термодинамічні машини ТДА-3, які мали закрити аерозольною завісою об’єкт у візуальному та інфрачервоному спектрах.

Якщо такі навчання російські окупанти проводили ще на початку січня 2021 року, то цілком можливо, що рашисти можуть використовувати такий алгоритм протиповітряної оборони важливих об’єктів і влітку 2023 року. Але така згадка може хіба що в дечому пояснити, але не прояснити дії окупантів, які стосуються їх дій при відбитті заявлених атак на "Кримський міст".

"Кримський міст" 12 серпня 2023 року, фото — Telegram-канал "Крымский ветер"

За логікою рашистів виходить, що вони ставлять димові завіси для відбиття саме ракетних атак, але тоді незрозуміло, як тоді від ракет має захищати аерозоль. Теж незрозуміло, чому в окупанів димові завіси йдуть вертикально вгору, хоча зазвичай на термодинамічних машинах завіса стелиться горизонтально. Ну і мабуть найголовніше – чому загарбники лише "Кримський міст" захищають з використанням димових завіс.

Читайте також: Чому ЗРК Patriot насправді "золоті", як випливла критична вада ракети Х-47 "Кинжал" та інші новини й події тижня