xcounter
#

Чому ЗРК Patriot насправді "золоті", як випливла критична вада ракети Х-47 "Кинжал" та інші новини й події тижня

25151
Аеробалістична ракета "Кинжал" на літаку МиГ-31К, фото ілюстративне
Аеробалістична ракета "Кинжал" на літаку МиГ-31К, фото ілюстративне

Про ворожі бронепоїзди, ракети "Кинжал" та інші матеріали і події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Як ЗСУ атакували ворожий бронепоїзд

Російські пропагандисти в одному зі своїх сюжетів розповіли, як на Запорізькому напрямку окупанти використовують свій бронепоїзд "Волга", який курсує між тимчасово окупованими Мелітополем та Волновахою.

Читайте також: У НАТО вперто не хочуть переймати реальний бойовий досвід застосування Patriot у ЗСУ
Бронепоїзд російських окупантів
Бронепоїзд російських окупантів "Волга", літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

Як можемо судити за кадрами, цей рашистський панцерник за своєю схемою нічим не відрізняється від інших ворожих бронепоїздів, тобто має по локомотиву в голові та хвості поїзда, перед тягою стоять платформи із ЗУ-23-2, між тепловозами – вагони для особового складу, платформи із озброєнням та криті товарні вагони, ймовірно для перевезення боєприпасів.

Окупанти демонструють експлуатацію залізниці на тимчасово окупованих територіях України, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел
Окупанти демонструють експлуатацію залізниці на тимчасово окупованих територіях України, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

Але найцікавіша в усьому цьому деталь — що рашисти самі визнали, як потрапили під ракетний удар ЗСУ зі своїм бронепоїздом як раз під час одного зі своїх рейсів між Мелітополем та Волновахою.

США роблять висновки з війни в Україні

"Кладовище командних пунктів: чому нас повинна навчити Чорнобаївка в управлінні військами у великомасштабних бойових діях" — під такою назвою раніше в цьому році в Army University Press вийшов матеріал, в якому автори розмірковували, а які ж ключові уроки мають винести Сухопутні війська США, аналізуючи втрати офіцерського корпусу росіян в Україні.

Фото: U.S. Army
Фото: U.S. Army

Сьогодні ж американське військо працює над тим, щоб адаптуватися до нових загроз для командних пунктів і активно звертають увагу на нові виклики на полі бою.

Критична вада ракети Х-47 "Кинжал"

Командування Повітряних сил Збройних Сил України офіційно повідомило деталі застосування ворогом так званих "гіперзвукових" ракет Х-47 "Кинжал", які рашисти запустили 11 серпня.

Водночас інформація зі звітів розкрила одну і вкрай важливу ваду російського Х-47 "Кинжал". Річ у тім, що відстань від єдиного аеродрому у Коломийському районі до будь-якого будинку складає близько 1 км. Тобто кругове імовірне відхилення цієї російської "гіперзвукової" ракети при пуску на відстань близько 900 км складає від 1000 метрів.

Це можливо пояснити тим, що у Х-47 "Кинжал" використовується доволі малоточна система наведення, яка не може забезпечити відповідне кругове імовірне відхилення для ударів по точковій цілі.

"Золоті" Patriot

Україна неодноразово говорила про необхідність отримання додаткових батарей Patriot, які є одним з небагатьох засобів перехоплення балістичних ракет, а також "гіперзвукових" Х-47 "Кинжал", а також високошвидкісних Х-22 та "Оникс".

Patriot (фото: U.S. DoD)
Patriot (фото: US DoD)

Але справа в тому, що реальна кількість батарей, які можуть передати до ЗСУ партнери доволі обмежена. Й мова йде навіть про США. Бо, як повідомив очільник US Army Space and Missile Defense Command Деніел Карблер [Daniel Karbler], загалом у розпорядженні американських збройних сил лише 15 батальйонів Patriot. Розповідаємо, чому ЗРК Patriot насправді "на вагу золота",

Читайте також: СБУ показало вдале полювання на рідкісний БМПТ "Терминатор": добили разом з евакуаторами (відео)