xcounter
#

Як окупанти на бронепоїзді між Мелітополем та Волновахою потрапили під удар ЗСУ

23676
Бронепоїзд російських окупантів "Волга", літо 2023 року, зображення з відкритих джерел
Бронепоїзд російських окупантів "Волга", літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

Загарбники використовують архаїчну зброю 20 сторіччя для охорони своїх поки що тилових комунікацій

Російські окупанти розповіли в одному із своїх пропагандистських репортажів, що для патрулювання залізниці на Запорізькому напрямку використовують зокрема бронепоїзд під назвою "Волга" зі складу залізничних військ армії РФ, що курсує між тимчасово окупованими Мелітополем та Волновахою.

Як можемо судити за кадрами, цей рашистський панцерник за своєю схемою нічим не відрізняється від інших ворожих бронепоїздів, тобто має по локомотиву в голові та хвості поїзда, перед тягою стоять платформи із ЗУ-23-2, між тепловозами – вагони для особового складу, платформи із озброєнням та криті товарні вагони, ймовірно для перевезення боєприпасів.

Читайте також: Москву знову атакував невідомий дрон за доволі дивних обставин та пояснень рашистів
Окупанти демонструють експлуатацію залізниці на тимчасово окупованих територіях України, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

Цікавішою була інша деталь – окупанти в своєму репортажі визнали, що потрапили під ракетний удар ЗСУ (в оригіналі – "реактивними снарядами") під час одного із своїх рейсів між згаданими вище Мелітополем та Волновахою.

Якщо врахувати навколишній контекст, то росіяни визнали, що їх залізничні комунікації по "коридору" між окупованими Кримом та Донбасом як мінімум в деяких місцях перебувають під вогневим контролем ЗСУ. Судячи за дистанцією, для удару використовувались як мінімум M142 HIMARS та M270 з дальністю стрільби до 84 км, хоча й не варто виключати можливість застосування більш далекобійних систем, що можуть бути в розпорядженні Сил оборони України.

Окупанти демонструють структуру свого бронепоїзда "Волга" та начебто збитий безпілотник, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

Навряд чи ціллю наших "богів війни" було поцілити саме у ворожий бронепоїзд, бо такий об’єкт в проекції згори явно виглядатиме як звичайний вантажний потяг, із маневровими тепловозами і вагонами-"товарняками".

Але з іншої сторони, навіть бронепотяги як такі мають своє значення для залізничної логістики армії РФ. Оскільки такі "панцерники" можуть або супроводжувати ешелони з боєприпасами, або навіть самі виконувати перевезення БК своїм військам на передову (для чого в схемі таких поїздів і є криті вантажні вагони).

Цікаво, що окупанти при цьому стверджують, що їх бронепоїзди начебто оснащені й розрахунками БПЛА, для візуального контролю залізничний магістралей. І що панцерники залізничних військ армії РФ начебто можуть виконувати навіть функціонал по середньому ремонту пошкоджених залізничних мостів.

Бронепоїзд російських окупантів "Волга", літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

The Military Balance 2023 вказує, що за час повномасштабної війни Росії проти України структура залізничних військ армії РФ залишилась незмінною: орієнтовно 29 тисяч особового складу, розподілених на 10 бригад зі складу 4-х регіональних командувань.

Як раніше розповідав Defense Express, Сили оборони України 6 серпня завдали ракетний удар одразу по двом важливим для логістики ворога автомобільним мостам – по Чонгарському та по мосту між Генічеськом та Арабатською стрілкою. Також з’явилось перше відео із французькою крилатою ракетою SCALP-EG під крилом Су-24М, завдяки чому стало зрозуміло, як відбулась адаптація наших літаків під ці ракети.

Французька крилата ракета SCALP-EG під крилом Су-24М, серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Щоб удар Storm Shadow мав ефект 100%, треба також ракети HARM та MALD