xcounter
#

Щоб удар Storm Shadow мав ефект 100%, треба також ракети HARM та MALD

7860
Су-24 Повітряних Сил ЗСУ, ймовірно з ракетами Storm Shadow, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел
Су-24 Повітряних Сил ЗСУ, ймовірно з ракетами Storm Shadow, літо 2023 року, зображення з відкритих джерел

Поєднання можливостей Storm Shadow, протирадіолокаційної AGM-88 HARM та "хибної" цілі типу MALD може дати вибуховий ефект для прориву ешелонованої ППО росіян

Коли Україна завдає черговий високоточний удар на велику дальність по об’єктам російських загарбників на тимчасово окупованих територіях, то зазвичай тип використаного озброєння не розкривається. За замовчуванням вважається, що для таких ударів використовуються саме Storm Shadow як найбільш далекобійні крилаті ракети, що є в розпорядженні Сил оборони України для ударів по об’єктам ворога на суходолі. Хоча й не варто забувати, що Україна отримала в своє розпорядження й ракети SCALP-EG від Франції, що є по суті однотипними відносно Storm Shadow.

Втім, якщо уважно читати західні ресурси, котрі коментують застосування нашим військом далекобійного західного озброєння, то можемо побачити ось такий цікавий натяк – що для ефективного на всі 100% удару крилатими ракетами Storm Shadow "у придачу" потрібні також американські протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM та безпілотники-"приманки" типу ADM-160 MALD.

Читайте також: У міноборони України та Великої Британії оцінили пошкодження ураженого ВДК "Оленегорский горняк"

Логіка застосування тут насправді проста: спочатку в хід йде безпілотна "приманка" MALD, рашисти вмикають в роботу свої засоби ППО й так "світять" їх розташування; по виявленим протиповітряним засобам ворога далі б’є протирадіолокаційна ракета HARM; і на тому етапі, коли небо вже "розчищене" від роботи російської протиповітряної оборони, тоді й по призначеній цілі можна відстрілювати Storm Shadow.

Така багатокрокова "перестраховка" насправді не є зайвою. Хоч Storm Shadow можна назвати ледь чи не ідеальним втіленням технологій "стелс" при виробництві далекобійної зброї, ця КР є дозвуковою, подібно до російської Х-101 (таке порівняння проводили самі британці).

І тут спрацьовує така редукція – якщо наші зенітники вже довели рівень ефективності збиття дозвукових КР на середній показник в діапазоні до 85%, то й рашисти можуть як мінімум намагатись збивати ті самі Storm Shadow. Тим більш, що ніхто такі ракети не називав на всі 100% невразливими.

По безпілотним "приманкам" ADM-160 MALD є окремий цікавий момент, і він полягає в тому, що досі невідомо, як саме наші літаки були адаптовані для запуску таких БПЛА для протидії російській ППО. Вперше про появу таких дронів-"приманок" стало відомо ще на початку травня 2023 року, але з того часу окрім факту наявності, додаткові деталі не стали відомими.

Уламок американського ADM-160B MALD, знайдений на тимчасово окупованій території України, травень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Тому можемо поки лишатись на тих припущеннях, які Defense Express висловлював ще тоді, у травні цього року – що наші МіГ-29 могли бути використані саме для адаптації під MALD. Тим більш, що такі безпілотники мають вкрай малу польотну масу – лише 45 кг, завдяки чому на будь-який літак тактичної авіації можна підвісити одразу кілька таких літальних апаратів. У відкритому доступі є такі цифри: на F-16 можна підвісити одразу чотири MALD, а на A-10 – аж до 12.

Інші характеристики ADM-160: довжина корпусу складає 2,38 метрів, розмах крил – взагалі 0,65 метрів, а дальність польоту залежно від модифікації може коливатись в діапазоні 460 - 575 км. Ну і окремо варто відзначити, наскільки технічно досконалою є ця безпілотна "приманка", що в корпус настільки малих габаритів вміщаються всі необхідні блоки апаратури для імітації польоту "крилатої ракети" на радарах ворожої ППО.

Внутрішня будова ADM-160 MALD, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Велика Британія посилила ППО України не анонсованими AIM-132 ASRAAM на ерзац-пусковій